Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Dat ene procentje meer…

Bent u ook zo kostenbewust geworden sinds het uitbreken van de financiële crisis? Ik las laatst een onderzoek dat wij Nederlanders een stuk beter op bijvoorbeeld de uitgaven aan boodschappen letten dan voor 2007 het geval was. Door slim in te kopen en gebruik te maken van alle kortingen kunt u gemakkelijk een leuke besparing doen op uw wekelijkse uitje naar Albert Heijn, Lidl of Jumbo.

Bedrijven springen daar handig op in door vooral het prijsvoordeel in de reclames te benadrukken. Let maar eens op, overal wordt u gelokt met de laagste aanbiedingen of de hoogste kortingen.

De financiële wereld ontkomt daar ook niet aan. Brokers en banken proberen klanten te werven door steeds maar te benadrukken hoe laag de transactiekosten zijn. Wat echter veel belangrijker is dan die transactiekosten, zijn de kosten die u betaalt aan de beheerders van het beleggingsproduct wat u koopt.

Kosten

Nu valt dat niet meteen de belegger te verwijten want het is pas sinds kort dat de fondsenindustrie meer transparant is over die interne kostenstructuur. Wie mijn columns met enige regelmaat leest weet dat ik er voortdurend op hamer dat ook die interne kosten volledig duidelijk moeten worden voor de belegger. Daar zit hem namelijk de grootste winst voor het langetermijnrendement.

Ik zal u een voorbeeld geven. Ik hoorde van een jonge arts die, 35 jaar oud, voor een extra pensioen maandelijks 250 Euro op een beleggersrekening stort. Het geld werd rechtstreeks geïnvesteerd in een Beleggingsfonds. Het fonds rekent 1,5% aan beheerskosten. Nu gaan we uit van het langjarig gemiddeld rendement op aandelen van 7%.

Mijn vraag aan u is: wat denkt u dat deze mevrouw straks op haar 65ste is misgelopen, omdat ze niet voor een goedkope ETF heeft gekozen tegen een beheertarief van pakweg 0,2%?

Het is het verschil tussen 5,5% rendement, en 6,8% rendement, en dat 30 jaar lang. Die mevrouw merkt daar al die tijd niets van, want we gaan ervan uit dat het beleggingsfonds niet beter presteert dan de gemiddelde Index waar de ETF in belegt.

Wees bedacht

Het totaal geïnvesteerde bedrag (30 jaar lang 250 per maand is in totaal €90.000) is via het beleggingsfonds opgelopen tot €223.282. Een mooi rendement, daar niet van. Maar door die ene procent (of in dit geval, 1,3%) elk jaar maar weer te besparen, houdt u uiteindelijk een veel hoger bedrag over. U komt dan namelijk op €282.682. Bijna €60.000 meer dan via het beleggingsfonds werd verkregen.

Het komt er dus vooral op neer te zorgen voor een lage kostenstructuur binnen uw belegging. Kosten vreten aan uw rendement, en veel meer dan u denkt. Wees daar dan ook bedacht op. Die potten pindakaas in de aanbieding bij Albert Heijn leveren u meteen een voordeel van een paar euro op, maar door slimmer uw beleggingen weg te zetten kunt u straks zoveel pindakaas kopen als u wilt. Gewoon van dat ene procentje wat u minder aan kosten betaalt.

Martijn Rozemuller is managing director en oprichter van Think ETF's. Think ETF’s is de eerste Nederlandse aanbieder van Exchange Traded Funds (ETF’s) en een 60% dochter van BinckBank. De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht