Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Beleggingsboekje

Maar, met de huidige rentes, heeft het eigenlijk weinig zin om nog met een spaarbankboekje aan te komen. Zelfs de twintigjarige rente bedraagt slechts 2% en dan hebben we het nog niet eens over inflatie. U voelt m al aankomen. Waarom niet overstappen van een spaarboekje naar een ‘beleggingsboekje’? Of zoals Robeco zegt, van een spaarvarken naar een belegvarken?

Tijdshorizon is belangrijk

Een van de belangrijkste afwegingen tussen sparen en beleggen is de tijdshorizon. We weten dat de aandelenmarkten, kijkend naar de historische cijfers, een gemiddeld rendement oplevert van ongeveer 7%. Dat is een stuk hoger dan de gemiddelde spaarrente, en dat moet ook, want een belegger moet gecompenseerd worden voor een stuk ondernemersrisico. Niets raars dus. Die percentages gelden alleen voor de lange termijn, op korte termijn kunnen aandelenmarkten zich vreemd, nerveus en wispelturig gedragen. Wie voor een paar jaar wat geld moet uitzetten, blijft dan ook beter uit de buurt van de beurs.

Maar een spaarboekje voor een nieuwe wereldburger is per definitie een ‘belegging’ voor de lange termijn. Het is immers niet de bedoeling dat de kleine spruit op haar tweede er een loopfiets van koopt, of op haar achtste een nieuwe step. Het is de bedoeling dat in ieder geval tot haar of zijn achttiende het geld aangroeit en aandikt tot een mooi bedrag.

De regels van het spel

En met een tijdshorizon van 18 jaar is het geen probleem om te gaan beleggen. Als u de regels van het spel goed in de gaten houdt:

- Zorg voor een goede spreiding
- Zorg voor lage kosten
- Beleg een vast bedrag, hoe hoog of laag de beurs ook staat

Zo kan er bijna niets mis gaan. De dividenden zorgen voor de basisrendementen, en de koerswinst op lange termijn is de kers op de taart.

Doe het voor uw kleinkinderen

Misschien vind u het een heel gedoe, en wellicht nog te veel risico ten opzichte van het door de overheid beschermde spaargeld. Kan ik me iets bij indenken. Toch is het idee het overwegen waard. En als u het niet voor uzelf doet, doe het dan voor uw nakomelingen. Over een jaar of 18 zullen ze u dankbaar zijn.

Een portefeuille volgens deze regels zullen we het komende jaar gaan bijhouden op de volgende pagina http://www.belegger.nl/beleggen-met-etfs/

Door Martijn Rozemuller

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht