Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Gespreid belegger versus alles in één keer (adv)

In samenwerking met Think ETF's worden op Belegger.nl twee verschillende modelportefeuilles bijgehouden. Think ETF's heeft twee modelportefeuilles beschikbaar gesteld: elke portefeuille heeft 12.000 euro aan startkapitaal. Het verschil zit 'm in de manier waarop wordt belegd: in één keer, en gespreid.

Op 30 maart zijn we met de portefeuilles gestart, elk met een bedrag van 12.000 euro. Voor de eerste portefeuille is 12.000 euro in één keer belegd in vier verschillende ETF's. Martijn Rozemuller van Think ETF's heeft voor de volgende spreiding gekozen:

  • De Think Global Equity UCITS ETF (40% van het kapitaal)
  • De Think Global Real Estate UCITS ETF (10% van het kapitaal)
  • De Think iBoxx Corporate Bond UCITS ETF (25% van het kapitaal)
  • De Think iBoxx Government Bond UCITS ETF (25% van het kapitaal)

Belangrijk: de portefeuilles zijn modelportefeuilles en niet bedoeld als individueel advies.

Portefeuille Lump sum:

Voor de Lump sum-portefeuille is in één keer 12.000 euro belegd. Klik op de afbeelding voor een groter formaat (het portefeuille-overzicht is bijgewerkt op 27 november 2015):



De tweede portefeuille heeft precies dezelfde posities, maar dan worden de posities per maand ingenomen. In deze portefeuille wordt 'gespreid in de tijd', waarbij periodiek (elke maand) met 1.000 euro wordt belegd.

Het idee achter 'spreiden in de tijd' heeft alles te maken met markttiming. Het is in de praktijk namelijk lastig om in te schatten wat de markten zullen doen. Wie als belegger volledig was ingestapt toen de AEX-index nog op de 700 punten stond, staat nu nog onder water.

Lees ook: 3 manieren om te profiteren van spreiding

Maar als een belegger elke maand aandelen bijkoopt, koop je bij een hogere prijs minder aandelen en bij een lagere prijs meer aandelen. Zo kom je gemiddeld op een mooie prijs. De periodieke portefeuille zie je hieronder:

Periodieke portefeuille:

Voor de periodieke portefeuille spreiden we dus in de tijd. Klik op de afbeelding voor een groter formaat (het portefeuille-overzicht is bijgewerkt op 27 november 2015):

Tussenstand:

Duidelijk is dat spreiden in de tijd sinds de start van de portefeuilles tot nu toe een beter rendenement oplevert. Lees hier meer over de voordelen van spreiden in de tijd. 

De voorbeeldportefeuilles met de verschillende Think ETF's zijn uitsluitend ter illustratie. De portefeuilles zijn dus niet bedoeld als beleggingsadvies of aanbeveling. Binck is op geen enkele wijze betrokken of verantwoordelijk voor de voorbeeldportefeuilles en faciliteert alleen het handelsplatform.

Klik hier voor meer artikelen over ETF's.

Advertorial - De ETF-portefeuilles worden mogelijk gemaakt door Think ETF's

Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de redacties van Belegger.nl en Beursduivel.be om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht