Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Beleggers zien lage kosten als grootste voordeel van indexbeleggen

De belangrijkste reden voor particuliere beleggers om te beleggen in indexproducten, zijn de lage kosten. Daarnaast worden ook risicospreiding en rendement door beleggers gezien als grote voordelen van indexbeleggen.

Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van BlackRock en Think ETF’s, onder bijna 1000 Nederlandse particuliere beleggers.

Ruim 4 op de 10 beleggers noemt de lage kosten als grootste voordeel van indexproducten. Risicospreiding en het rendement worden door respectievelijk 39 en 38 procent van de beleggers gezien als positief aspect van indexbeleggen.

Lage spaarrentes

Ruim 80 procent van de ondervraagde beleggers noemt de lage spaarrentes als reden om een deel van zijn spaargeld te beleggen. Andere redenen die de particulieren noemen om te beleggen zijn vermogensopbouw voor later (34 procent), inflatie en belasting (20 procent) en onzekerheid over het pensioen (3 procent).

In het onderzoek is ook gekeken naar verschillen tussen beleggers die wel en beleggers die niet in indexproducten beleggen. Beleggers die wel in indexproducten beleggen geven in 45 procent van de gevallen aan in de toekomst een deel van hun spaargeld te gaan beleggen. Bij beleggers zonder indexproducten verwacht slechts 1 op de 3 dit.

Spaarders

Beleggers in de leeftijd van 40 tot 49 jaar zijn daarbij het meest bereid om een deel van hun spaargeld te beleggen (38 procent). Oudere beleggers zijn daarentegen vaker geneigd hun geld op de spaarrekening te laten staan.

‘Het grote voordeel is dat beleggers dankzij ETF’s op een eenvoudige wijze spreiding kunnen aanbrengen tegen lage kosten. Daarnaast zijn transactiekosten van banken en brokers enorm gedaald, waardoor beleggers veel efficiënter een goed gespreide portefeuille kunnen opbouwen’, vertelt Martijn Rozemuller, Managing Director en oprichter van Think ETF’s.

Rozemuller vervolgt: ‘Spaarders worden zo in staat gesteld op een efficiënte wijze vermogen op te bouwen dankzij ETF’s. Ook hoeven ze niet bang te zijn dat ze veroordeeld worden tot speculeren als gevolg van een beperkte spreiding.’

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht