Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Veel instroom in vastgoed-ETF

Het eerste halfjaar van 2015 zit erop. Beleggers mogen tot nog toe niet klagen want vooral de Europese beurzen hebben het goed gedaan, en wie meer in de Verenigde Staten of Azië belegd was, heeft een mooie valutawinst kunnen boeken. Omdat wij inmiddels behoorlijk wat vermogen onder beheer hebben, is het altijd leuk om eens te kijken waar nu dat vermogen zoal in geïnvesteerd wordt. 

Want daar valt natuurlijk best één en ander uit af te leiden. Onderstaand een grafiekje met de vier hoofdcategorieën: aandelen, vastgoed, bedrijfsobligaties en staatsobligaties. Het beste rendement had u behaald met aandelen. Onze Global Equity ETF, belegd in 250 wereldwijd gespreide aandelen, behaalde een rendement van 13,4% inclusief dividend. Vastgoed komt op een tweede plaats met 9,8%. De bedrijfsobligaties en in heviger mate nog de staatsobligaties hadden te lijden onder de oplevende rente in het tweede kwartaal en konden net niet de voeten droog houden. 

Bron: Rendement (koers + dividend) Think ETF’s over het eerste halfjaar van 2015

Procentueel hadden we de grootste aanwas in de vastgoed-ETF. Een rendement van 32% over 2014 lokt wellicht nieuwe beleggers, maar ook de lage rente is een grote stimulans voor beleggers om vastgoed op te zoeken. Veel vastgoed wordt voor een klein deel gefinancierd met eigen vermogen, en een groter deel met vreemd vermogen. Als dat vreemde vermogen tegen 2% (of lager) te verkrijgen is, werkt dat met een mooie hefboom op het rendement op het eigen vermogen. 

Lage rente teken van zwakte

Toch is dat niet het hele verhaal. Door de lage rente zijn de financieringskosten inderdaad lager, en dat betekent minder uitgaven. Een lage rente is echter ook een teken van een zwakke economie. Bij een florerende economie (en een hogere rente) zullen de financieringskosten weliswaar hoger zijn, maar kan er ook meer huur worden gevraagd van de huurders, heeft men minder te maken met leegstand en kan er (zeer waarschijnlijk) boekwinst gemaakt worden op de onderliggende panden. We hebben net een periode achter de rug waarin het precies andersom ging: in waarde verminderend vastgoed, meer leegstand en lagere huurinkomsten. Die lage rente is dan een pleister op de wonde maar meer ook niet. 

Het mooie van een vastgoed-ETF is dat er een veel betere spreiding is dan bij het kopen van slechts één vastgoedfonds. Dat komt omdat de meeste vastgoedfondsen vaak regionaal georiënteerd zijn. Unibail-Rodamco bijvoorbeeld, één van de 25 posities in onze vastgoed-ETF, heeft voor ca. 35 miljard aan vastgoed in bezit maar is vrijwel alleen belegd in Europa, en dan nog voornamelijk in Frankrijk en Spanje. 

Locatie

Makelaars zullen u kunnen vertellen dat bij vastgoed drie aspecten belangrijk zijn: locatie, locatie en locatie. Voor ETF’s zou je kunnen zeggen dat het spreiding, spreiding en nog eens spreiding is. Wat betreft vastgoed, door de vaak regionale focus, dus nog meer dan bij ‘gewone’ aandelen. Het is maar dat u het weet. 

Martijn Rozemuller is managing director en oprichter van Think ETF's. Think ETF’s is de eerste Nederlandse aanbieder van Exchange Traded Funds (ETF’s) en een 60% dochter van BinckBank. De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht