Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Is defensief nog wel defensief?

Verstandige beleggers doen er goed aan onnodige risico’s te voorkomen. Dat was lang het adagium, en laten we eerlijk zijn, daar viel geen speld tussen te krijgen. Defensief betekent over het algemeen een overweging in obligaties, met een lichte blootstelling naar aandelen en vastgoed. 

Die verhouding tussen obligaties, aandelen en liquiditeiten ligt bij elke bank/vermogensbeheerder wat anders. Bij ABN Amro bijvoorbeeld betekent een defensieve portefeuille 50% obligaties, 30% liquiditeiten, 15% aandelen en 5% alternatieve beleggingen. 

Tot nog toe behaalden beleggers prima rendementen met deze asset allocatie, want vooral de obligatiedeel van de portefeuille deed het uitstekend de afgelopen jaren.

Rentes op nul

Maar hoe defensief is defensief nog nu de rendementen op die obligaties zo verschrikkelijk laag zijn doordat de rentes op of onder het nulpunt staan?

Vorig jaar mei liep de Duitse rente in korte tijd op van 0 naar 1%, en inmiddels staat deze rente weer op nul. Vooral de wat langer lopende obligaties zijn ontzettend gevoelig voor dit soort marktbewegingen. 

Toegegeven, in obligaties beleggen heeft de belegger tot nog toe geen windeieren gelegd. De rente is eigenlijk al vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw aan het dalen met als climax de negatieve rentes die we de afgelopen maanden zagen opdoemen. 

Let op met obligaties

Maar wie op dit moment moet kiezen voor een defensieve portefeuille moet goed nadenken over de overweging in obligaties die in zo’n portefeuille gebruikelijk is. Het rendement op een staatsobligatie is vrijwel nihil in Nederland, waardoor inflatie en vermogensrendementsheffing niet of nauwelijks worden gecompenseerd. 

Door die lage rente worden beleggers min of meer naar risicovollere assets gestuurd, waar ze zich eigenlijk niet senang bij voelen. Al in juni vorig jaar kwam uit een onderzoek van de VEB naar voren dat 69% van de deelnemers aan de enquête obligaties inmiddels riskanter vindt dan aandelen. Een half jaar daarvoor was dat nog 48%. 

Dat risico hangt vooral samen met de looptijd van de obligaties in uw portefeuille. Hoe langer die looptijd is, hoe gevoeliger de obligaties zijn voor een renteverandering. Dat noemt men in het financiële wereldje ook wel de duration. Obligaties die binnen een jaar aflopen zullen weinig te lijden hebben van een plotselinge serie renteverhogingen, maar bij een tienjarige obligatie werkt dat effect veel sterker door.

Spreiden blijft belangrijk

Daarmee wil ik niet zeggen dat u afscheid moet nemen van uw obligaties. Uit het oogpunt van beweeglijkheid, in jargon volatiliteit, zijn obligaties nog steeds minder risicovol dan aandelen. Daarbij kan de rente ook gerust nog een tijd erg laag blijven. Niemand die dat goed kan inschatten. 

Hoewel we bij Think ETF’s geen mening over de koersontwikkelingen op de financiële markten hebben, is het wat ons betreft wel verstandig om je in deze uitzonderlijke omstandigheden bewust te zijn van de gevolgen van een snel stijgende rente voor een defensieve portefeuille. 

Martijn Rozemuller is managing director en oprichter van Think ETF's. Think ETF’s is de eerste Nederlandse aanbieder van Exchange Traded Funds (ETF’s) en een 60% dochter van BinckBank. De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht