Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beleggen in Nederlandse aandelen met de Think AEX ETF

Beleggen in Nederlandse aandelen is zo gek nog niet (adv)

Advertorial 

Bij beleggen streeft u naar de optimale verhouding tussen risico en rendement. De beste manier om dat te bereiken is een zo breed mogelijke spreiding over verschillende asset classes uit verschillende regio’s. Volgens de theorie zou u daarom altijd onze Think Global Equity ETF boven onze Think AEX ETF moeten verkiezen. De Global Equity belegt wereldwijd in 250 aandelen en de AEX slechts in 25 Nederlandse aandelen. Dit resulteert erin dat u met de laatste meer risico loopt. Dat is de simpele logica van beleggen: wedden op meer ‘paarden’ verkleint de kans dat u fors verliest.

Het is echter niet de logica van veel mensen. Uit onderzoek van Nobelprijswinnaar Daniël Kähneman blijkt dat mensen een voorkeur voor dingen hebben die ze kennen. Notoir is het voorbeeld uit zijn boek Thinking fast, and Slow over Amerikaanse beleggingsadviseurs die gevraagd werden in welk bedrijf zij zelf zouden beleggen. Hun antwoord: 'in Ford'. Waarom wisten ze eigenlijk niet, maar "Ford is een goed Amerikaans bedrijf met een lange geschiedenis", aldus de experts. Hij noemde dit de home-bias; de afwijkingen in ons denken die een objectieve beoordeling van feiten in de weg staat. Vrij vertaald naar beleggen: sommige beleggers beleggen liever in de AEX, of zelfs de individuele fondsen Unilever, Shell en Heineken, dan in 250 van de grootste bedrijven ter wereld, omdat ze deze minder goed kennen. Hoewel het risico bij een belegging in de 25 aandelen van de AEX groter is dan bij een beleggings in de 250 grootste aandelen ter wereld, is dat gevoelsmatig voor veel Nederlanders dus niet zo. 

Bedrijven die u kent

Wij snappen dat wel. Door te beleggen in bedrijven die u kent, slaapt u misschien prettiger. En puur naar de rendementen van AEX-index kijkend (zonder deze te vergelijken met die van een wereldindex), is het nog niet eens zo’n slecht idee. De AEX-aandelen keren doorgaans een mooi dividend uit. Dat zorgde ervoor dat de AEX belegger snel van de crisis in 2008 herstelde en nu zelfs op een mooie winst staat. Dat is goed te zien in de bijgevoegde grafiek, waarin de prijsindex (zonder dividend) is vergeleken met de herbeleggende index (dividenden herbelegd). 

En als u dan (een deel van uw portefeuille) belegt in Nederlandse aandelen, dan hopen wij dat u zich bij de wijze waarop u dat doet wel laat leiden door uw ratio. Kies altijd voor een indexproduct, want er zijn nogal wat individuele aandelen uit de index waaraan u zich de afgelopen 15 jaar flink had kunnen branden (Ahold, ABN Amro en ING om een paar te noemen). Stelt u zichzelf daarna de volgende vragen:

  1. Wat is het goedkoopste AEX-fonds of ETF? Kosten zijn bepalend voor uw rendement.
  2. Welke fondsen zijn in Nederland gevestigd? Bij buitenlandse fondsen verliest u de ingehouden dividendbelasting. Dit ‘lek’ kan u 0,5% van uw rendement kosten.
  3. Welke fondsen sluiten onnodige risico’s uit? Het uitlenen van effecten en daarmee het aangaan van onnodige risico’s is absoluut onnodig bij Nederlandse fondsen. 
  4. Was het rendement over de afgelopen 5 jaren stabiel? Rendement is een goede indicator van de kwaliteit van het fondsmanagement, aldus Morningstar.

Beste Fonds Nederlandse aandelen

Normaal gesproken zijn wij niet van het preken voor eigen parochie, maar als de gerespecteerde fondsenbeoordelaar Morningstar dat voor ons doet, noemen wij dat graag. De combinatie van bovenstaande vragen leidt u namelijk slechts naar één ETF: de Think AEX UCITS ETF. De ETF heeft een lage prijs, is in Nederland gevestigd (dus geen dividendlekkage), kent geen tegenpartijrisico en geeft een goed constant rendement. Op basis hiervan heeft Morningstar onze Think AEX ETF de afgelopen 3 jaar steevast genomineerd in de categorie Beste Fonds Nederlandse aandelen, en dit jaar mag ik vol trots melden dat driemaal inderdaad scheepsrecht is, de Think AEX ETF sleept de Award in de wacht!

De Think AEX UCITS ETF is een product van Think ETF's en is te koop via de meeste banken en brokers. Wilt u meer weten over de Think AEX UCITS ETF, klik dan hier.

De column is geschreven door Think ETF’s en is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. Genoemde cijfers zijn indicatief.

Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de redacties van Belegger.nl en Beursduivel.be om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht