Europese beurzen openen hoger

Gepubliceerd op 29 september 2020 06:58 |

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet, nadat de beursweek op maandag al met veel enthousiasme aanving.

IG voorziet een openingswinst van 58 punten voor de Duitse DAX, een plus van 15 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 14 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn maandag overtuigend aan de nieuwe week begonnen.

"De aandelenmarkten in Europa zijn flink hoger gesloten", zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op. "Er is een gigantische verschuiving in het sentiment geweest ten opzichte van de verliezen in Europa op vrijdag."

Madden merkte op dat het positieve sentiment op de Amerikaanse beurzen het sentiment in Europa goed doet, maar dat de Europese aandelenmarkten vanmorgen al op eigen kracht de weg omhoog vonden. "De coronacrisis is in Europa nog steeds een serieus probleem, maar beleggers legden dat vandaag even naast zich neer", aldus Madden.  

De marktvorser zag in Londen dat de winsten breedgedragen waren, waarbij vooral de winsten van banken, huizenbouwers en supermarkten, naast grote stijgers in de olie-industrie, de transportsector en de horeca.

"Beleggers lijken weer bereid om volledig in de markt te stappen na een week van flinke verliezen, maar de bewegingen vandaag lijken wat overdreven gezien de huidige onzekerheden", aldus Madden, die naast de coronacrisis wijst op de handelsgesprekken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk en het uitblijven van een stimuleringspakket in de Verenigde Staten.
 
In Europa ging dinsdag de negende gespreksronde tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie van start. Marktanalist Stefan Koopman van Rabobank zei maandag tegen ABM Financial News dat er mogelijk deze week wel eens spijkers met koppen kunnen worden geslagen.

De markt zag zich tevens gesteund door macrocijfers uit China. De Chinese industrie heeft in augustus 19,1 procent meer winst geboekt. Hoewel de winstgroei wel iets vertraagde ten opzichte van de voorgaande maand toen een stijging van 19,6 procent werd gerapporteerd, spraken marktvolgers van "fatsoenlijke" cijfers.

Bedrijfsnieuws
 
HSBC steeg maandag 8,9 procent, nadat het Chinese Ping An Insurance zijn belang in de bank verhoogde naar 8 procent. Vorige week daalde het aandeel HSBC naar zijn laagste niveau sinds 1995 als gevolg van een rapport over vermeende witwasactiviteiten bij een aantal vooraanstaande banken.

Commerzbank steeg maandag 5,6 procent. Manfred Knof, een directeur van Deutsche Bank, wordt de volgende CEO van Commerzbank. Knof werkte voor Deutsche Bank bij Allianz Deutschland.

ArcelorMittal steeg 10,9 procent, nadat de staalreus een deal sloot voor de verkoop van zijn Amerikaanse tak aan Cleveland-Cliffs. Analisten reageerden positief op de verkoop, waardoor ook de schulden dalen.

William Hill verloor 11,6 procent, na een stijging van 43 procent vrijdag toen het onthulde dat Ceasars Entertainment en Apollo spraken over het uitbrengen van overnamebiedingen. Ceasars Entertainment zei maandag 272 pence in contanten te bieden, waarmee het bedrijf wordt gewaardeerd op 2,9 miljard Britse pond.

Diageo steeg 6,1 procent, nadat de drankengigant zei dat de vooruitzichten voor het boekjaar zijn verbeterd, grotendeels gedreven door zijn Amerikaanse activiteiten, dankzij een "veerkrachtige" consumentenvraag.

Euro STOXX 50          3.227,38  (+2,9%)
STOXX Europe 600       363,39 (+2,2%)
DAX                     12.870,87  (+3,2%)
CAC 40                  4.843,27  (+2,4%)
FTSE 100                5.927,93  (+1,5%)
SMI                     10.308,67  (+0,9%)
AEX                     551,67  (+2,0%)
BEL 20                  3.260,42  (+3,1%)
FTSE MIB                19.160,10  (+2,5%)
IBEX 35                 6.791,50  (+2,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag in de plus.

De Amerikaanse beurzen zijn maandagavond overtuigend hoger gesloten.

"De Amerikaanse beurzen bouwen verder op de winsten die vrijdag werden geboekt", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. 

Beleggers lijken van mening te zijn dat de verkoopgolf van afgelopen week overtrokken was. "Er is recent veel reuring geweest op de markten, en die lijkt nu even achter de rug", aldus fondsbeheerder Hani Redha van PineBridge Investments. "De onderliggende fundamentals gaan allemaal de goede kant op [en] we staan aan de vooravond van een meerjarig economisch herstel", zo stelde Redha. "[Het herstel] zal volatiel zijn in de komende weken, maar de algemene trend is positief."

Financials en energieaandelen, die gevoelig zijn voor economische ontwikkelingen, waren maandag de grootste winnaars. Zo stegen Citigroup en Morgan Stanley tot circa drie procent, net als Chevron en ExxonMobil. 

Bestuurder Thomas Hayes van investeerder Great Hill Capital zei dat hij aandelen van Wells Fargo en andere banken kocht in de afgelopen dagen. Hij verwacht dat dergelijke aandelen het beter zullen doen dan de techfondsen die van maart tot september nog flinke winsten lieten zien. 

Hayes verwacht dat aandelen die zijn achterbleven, een inhaalslag zullen maken. Hij merkte op dat cyclische aandelen namelijk vaak de bredere markt verslaan in herstelperiodes na een recessie

September is een turbulente maand gebleken voor aandelen, waarbij forse koersdalingen van techaandelen de bredere indices naar beneden trokken. De S&P 500 koerst meer dan zes procent onder het recordniveau van begin deze maand. 

Maandag steeg de Cboe Volatility Index, die de volatiliteit in de S&P 500 meet, verder. Daarmee lijken beleggers toch nog onrustig te zijn over de toegenomen coronabesmettingen, het ongelijke economische herstel en ook over de politieke ontwikkelingen en de aanhoudende spanningen tussen China en de Verenigde Staten. 

Daarnaast zijn er de aanstaande presidentsverkiezingen in de VS die voor de nodige volatiliteit zorgen, vooral omdat marktkenners vrezen dat de uitslag van de verkiezingen begin november mogelijk lang op zich zal laten wachten. President Donald Trump wil bovendien geen vreedzame machtsoverdracht beloven.

"Het is een heel ander klimaat dan we eerder zagen bij verkiezingen", aldus marktstrateeg James McCormick van NatWest Markets. "Als belegger moet je jezelf beschermen, want je weet niet hoe het gaat lopen."

Madden van CMC wees verder op uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump, die de beschuldigingen dat hij bijna geen belasting zou hebben betaald in aanloop naar zijn presidentschap, ontkende. "Zijn belastingaangiftes zullen ongetwijfeld in het presidentiële debat met Joe Biden aan bod komen", zo verwacht Madden.    

De onzekerheid rond de verkiezingen en een nieuw steunpakket, als ook het oplopende aantal coronabesmettingen en de aanhoudende spanningen tussen de VS en China, betekenen niet dat beleggers aandelen maar helemaal in de ban moeten doen.

UBS blijft vrij positief over aandelen in de komende maanden, maar erkent de verwachte volatiliteit. "Zolang er monetaire steun in overvloed is, blijven aandelen relatief gezien aantrekkelijk tegenover het historisch lage rendement op obligaties. Bovendien verwachten we meer vooruitgang in de zoektocht naar een veilig en effectief coronavaccin", aldus chief investment officer Mark Haefele.

De olieprijs sloot maandag licht hoger. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 0,9 procent, of 0,35 dollar, goedkoper op 40,60 dollar. Diverse prominenten in de oliemarkt zeiden evenwel de nodige uitdagingen te voorzien voor de olieprijs en wezen op het ongelijke economische herstel. Zo zei de Russische energieminister Alexander Novak afgelopen weekend dat de olievraag weliswaar is gestabiliseerd, maar dat de vraag evengoed nog kan dalen met 10 procent in de komende periode. Novak sluit een tweede besmettingsgolf namelijk niet uit.

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse regering mag TikTok niet weren uit Amerikaanse appstores, oordeelde een rechter in Washington dit weekend. Door de uitspraak heeft ByteDance nu meer tijd om met Oracle en Walmart tot een definitief akkoord te komen en hiervoor ook goedkeuring te krijgen uit Beijing. Een federale rechtbank in San Francisco blokkeerde eerder ook al de voorgenomen ban van Tencents WeChat in de VS. WeChat heeft 19 miljoen regelmatige gebruikers in de VS. TikTok zo'n 100 miljoen.

Aandelen van Oracle en Walmart daalden fractioneel.

Uber heeft van een Britse rechter zijn taxivergunning in Londen teruggekregen, nadat een toezichthouder vorig jaar de verlenging van de vergunning weigerde vanwege twijfels over de veiligheid. Dit meldde de Reuters maandag. Het aandeel sloot 3,2 procent hoger.

Weibo heeft in het tweede kwartaal beter gepresteerd dan in de eerste drie maanden van het jaar toen met name de advertentie-inkomsten onder druk stonden vanwege de coronapandemie. Dit bleek maandag uit de resultaten van de Chinese microblogdienst met een notering op Wall Street. Het aandeel steeg 7,4 procent.

Aandelen van Hologic stegen meer dan twee procent nadat het farmabedrijf van de FDA goedkeuring kreeg voor een diagnostische test die specifiek kan worden gebruikt bij mensen met Covid-19 die asymptomatisch zijn.

HSBC steeg met zijn notering in New York ruim tien procent nadat bekend werd dat het Chinese Ping An Insurance bijna 11 miljoen aandelen van gemiddeld 3,65 dollar per stuk heeft gekocht waardoor het belang in HSBC toeneemt tot 8 procent.

S&P 500 index                   3.351,60 (+1,6%)
Dow Jones index            27.584,06 (+1,5%)
Nasdaq Composite           11.117,53 (+1,9%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld.

Nikkei 225                     23.564,31 (+0,2%)
Shanghai Composite      3.234,39 (+0,5%)
Hang Seng                    23.418,23 (-0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1673. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1670.

USD/JPY Yen   105,55
EUR/USD Euro  1,1673
EUR/JPY Yen   123,21

MACRO-AGENDA:

08:45 Consumentenvertrouwen - September (Fra)
11:00 Consumentenvertrouwen en economisch sentiment - September def. (eur)
11:30 Inflatie - September (Bel)
14:00 Inflatie - September vlpg. (Dld)
14:30 Groothandelsvoorraden - Augustus (VS)
15:00 Huizenprijzen Case-Shiller - Juli (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Conference Board - September (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

22:00 Micron Technology - Cijfers vierde kwartaal (VS)

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.
Market Monitor

Koersen meer

BRX20-24h 3.725,81 0,00 0,00% 27 nov
BEL 20 3.719,36 +27,88 +0,76% 27 nov
AEX 611,67 +4,28 +0,70% 27 nov
Germany30^ 13.359,10 +72,53 +0,55% 27 nov
Europe50^ 3.537,41 +9,62 +0,27% 27 nov
UK100 6.410,52 0,00 0,00% 27 nov
US30^ 29.959,27 0,00 0,00% 27 nov
Nasd100^ 12.277,57 0,00 0,00% 27 nov
België 10 jaar -0,3910 0,0000 0,00% 27 nov
US500^ 3.642,09 0,00 0,00% 27 nov
Japan225^ 26.763,36 0,00 0,00% 27 nov
Gold spot 1.787,45 0,00 0,00% 27 nov
WTI^ 45,52 0,00 0,00% 27 nov
Brent^ 48,29 0,00 0,00% 27 nov
BTC/USD 18.039,42 +994,93 +5,84% 17:13
EUR/USD 1,1964 0,0000 0,00% 27 nov
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Proximus 17,995 +0,415 +2,36% 27 nov
arGEN-X 235,000 +5,400 +2,35% 27 nov
Ackermans & v.H 124,600 +2,200 +1,80% 27 nov
Dalers Laatst +/- % tijd
Aperam 32,790 -0,490 -1,47% 27 nov
Barco 18,685 -0,080 -0,43% 27 nov
UCB 90,540 -0,300 -0,33% 27 nov

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront