Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Tekort aan chips biedt kansen: 3 tips

Tekort aan chips biedt kansen: 3 tips

De uitzonderlijk sterke vraag naar halfgeleiders, veroorzaakt door de pandemie, blijft aanhouden. Doordat veel mensen vanuit huis werken ontstond er een run op de verkoop van onder andere mobiele apparaten, pc’s en upgrades van datacenters, wat leidde tot een logistieke achterstand en chipschaarste.

Voornamelijk de autofabrikanten hebben zwaar te lijden onder het acute tekort aan halfgeleiders. Zo maakte Volkswagen laatst bekend dit jaar 100.000 auto’s minder te kunnen produceren en verwacht het concern dat de problemen rondom de levering van chips de komende tijd nog wel blijft aanhouden. 

Ik bespreek deze week de technische plaatjes van de Semiconductor ETF, de Nederlandse chipper ASML en de Taiwanese chipmaker TSMC.

1. VanEck Vectors Semiconductor ETF

Beleggers die willen profiteren van de schaarste op de halfgeleidermarkt kunnen de VanEck Vectors Semiconductor ETF overwegen. Deze ETF is opgebouwd uit 25 wereldwijde ondernemingen die actief zijn in de halfgeleidersector. Binnen deze ETF komen wij onder andere de bekende chipmakers tegen als TSMC, Nvidia en het Nederlandse ASML tegen. 

Technisch bezien ligt de ETF er goed bij. De Semiconductor ETF heeft met de doorbraak door de voormalige weerstand het neutrale koerspatroon opwaarts afgerond. Met deze verbetering zien wij aan de bovenkant ruimte vrijkomen richting berekend koersdoel 22,50. Steun hanteren we op 19,72 (bodem van 21 juni).

2. ASML

ASML heeft binnen de opwaartse trend de weerstand 592,80 (gevormd op 18 juni) bereikt. De stijgende fase wordt gecontinueerd zodra ASML boven de horde weet te breken. De recente hogere koersbodems signaleren dat beleggers op hogere niveaus (bij-)kopen.

Het technische beeld klaart pas echt op als de top definitief wordt gebroken. Steun voor ASML ligt rond 560,50 euro (bodem van 21 juni). 

 

De positieve relatieve sterktelijn (blauwe lijn) geeft aan dat ASML beter presteert dan de rest van de markt. De moneyflow, die van de beursomzetten wordt afgeleid, is positief. Dit geeft aan dat er nieuw kapitaal naar het aandeel stroomt.

3. TSMC 

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) is wereldwijd één van de grootste fabrikanten van halfgeleiders. Als we een blik werpen op de grafiek dan is het beeld de afgelopen weken flink opgeklaard.

Na het verlaten van de correctieve fase heeft het aandeel recent ook een hogere koersbodem achtergelaten wat toenemende vraag signaleert. Indien de koers boven de top van juni weet te breken zal TSMC zijn weg vervolgen naar de volgende weerstand $142,20. 

 

 

De moneyflow is opwaarts gedraaid. Dit signaleert een instroom van vers kapitaal. De relatieve sterktelijn, die het koersverloop van TSMC vergelijkt met dat van de rest van de markt, oogt neutraal. Dit geeft aan dat TSMC gelijk presteert aan de brede markt.

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht