Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: 2 interessante chipaandelen

TA: 2 interessante chipaandelen

Het blijft volatiel rond de techaandelen. Tijdens de recente correctie heeft de technologiesector een behoorlijke tik gekregen en de spanningen zijn nog niet uit de markt.

Volgende week komt de Fed namelijk met zijn rentebesluit en nieuwe dot plot, die laat zien hoeveel renteverhogingen de beleidsmakers in 2022 verwachten. Beleggers vrezen dat bij een snellere renteverhoging met name techaandelen onder druk komen te staan. 

Schade is beperkt gebleven

Toch is de schade voor tech vooralsnog beperkt gebleven. De Nasdaq 100-index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, valt wat terug, maar beweegt nog steeds in een krachtige stijgende trend.

Ook de chipsector doet een stapje terug, maar zonder technisch veel prijs te geven. De SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, ligt er technisch bezien nog goed bij.

Kortom, tijd voor een update van tech en chippers. Ik bekijk de Nasdaq 100, de SOX-index en twee interessante Amerikaanse chippers Applied Materials en Broadcom.

De Nasdaq 100-index

De Nasdaq 100-index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, is in de recente correctie mooi opgevangen boven het niveau van voorgaande top rond 15.701,40 (top van 7 september). Hiermee is een potentieel hogere bodem in de maak en kunnen wij spreken van een succesvolle pull back.

Zolang de koers boven dit steungebied weet te blijven, blijft het technische plaatje positief. Indien de koers ook boven de top van november weet te breken, zal de hogere bodem worden bevestigd en zal er ruimte vrijkomen voor een grotere stijging. Het berekend koersdoel ligt op 17.600 punten.

SOX-index

De Philadelphia Semiconductor-index (SOX), die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, moet even nieuwe krachten opdoen.

Omdat de SOX index hogere koersbodems weet te vormen, blijven we opwaarts kijken. Om de stijgende trend te kunnen voortzetten, moet de korte termijn neutrale fase aan de bovenkant worden verlaten. Het volgende berekende koersdoel ligt rond 4.500 punten. Steun hanteren wij op 3.670,00 punten (de bodem van 12 november).

1. Applied Materials

De Amerikaanse toeleverancier van de halfgeleiderindustrie, Applied Materials, heeft de smaak weer te pakken. Eerder wist de koers al de zijwaartse bandbreedte van de afgelopen periode opwaarts te verlaten, wat de eerste verbetering signaleerde.

Nu de koers ook een hogere bodem heeft gevormd boven het oude uitbraakniveau, wordt de eerdere opwaartse uitbraak bevestigd en zien we ruimte vrijkomen voor verdere koersstijgingen.

Bovendien begint de B.O.B indicator (blauwe lijn) weer opwaarts te draaien, wat indiceert dat Applied Materials de markt weer weet te outperformen.

Eerstvolgende koersdoel hanteren wij op 175 dollar. Wel is het hierbij van belang dat de koers zich weet te handhaven boven de steun 141,02 dollar (bodem van 6 december).

2. Broadcom

Ook de Amerikaanse ontwerper, ontwikkelaar en fabrikant van halfgeleiders Broadcom Inc ligt er technisch bezien goed bij. Na een wat zwakkere periode sinds het begin van het jaar, heeft de koers de weg omhoog weer gekozen.

Bovendien heeft de koers een versnelling ingezet. De recent gevormde hogere koersbodem begeeft zich ver boven de voorgaande koerstoppen, wat koopkrachtige vraag signaleert.

Daarnaast is de B.O.B indicator (blauwe lijn) sterk opwaarts gedraaid, wat suggereert dat Broadcom weer beter presteert dan de markt. Eerstvolgende koersdoel hanteren wij op 700 dollar.

Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat steun 455,71 dollar (bodem van 2 juli) intact blijft.

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht