Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
15 van de 20 duurzaamste bedrijven komen uit slechts 3 sectoren

15 van de 20 duurzaamste bedrijven komen uit slechts 3 sectoren

Al enkele jaren publiceert Barron’s, naast de jaarlijkse top 100 van duurzaamste bedrijven in de VS, ook een overzicht van duurzame bedrijven wereldwijd. De lijst wordt samengesteld op basis van data en analyses van Calvert Research and Management, eigendom van Morgan Stanley.

Calvert onderzocht voor de derde keer op rij de 1000 grootste beursgenoteerde bedrijven in 26 ontwikkelde markten buiten de VS en rangschikte hen op basis van duurzaamheidsscores op het gebied van aandeelhouders, werknemers, klanten, gemeenschap en de planeet. 

Europa vervult voortrekkersfunctie

Het is opvallend dat 15 bedrijven uit de top 20 van buitenlandse duurzame ondernemingen maar uit drie sectoren komen. Industrie, vastgoedsector en discretionaire consumptiegoederen domineren Barron's lijst van de meest duurzame buitenlandse bedrijven.

Het rendement op de aandelen in 2021 van deze duurzame internationale bedrijven bedroeg gemiddeld 29,2%. Ter vergelijking, het rendement op de iShares MSCI EAFE ETF steeg in dezelfde periode met 11,5%. 

Europese bedrijven vervullen al langer een voortrekkersrol op ESG-gebied. Zij domineren dan ook de lijst. Volgens Calvert is dat een weerspiegeling van de strengere regelgeving in Europa en de volwassener markt waarin beleggers kapitaal naar duurzame bedrijven laten stromen.

Alleen DSM in top 20, Unilever valt eruit

In de top 20 staan zes bedrijven uit de industriële sector, vijf uit de vastgoedsector, vier uit de discretionaire consumentensector en de rest komt uit de nutssector, materials en de financiële sector. Calvert merkt op dat er veel sterke energiebedrijven op de lijst staan.

Opvallend verschil met de lijst van vorig jaar is dat Unilever uit de top 20 is gevallen. Terwijl het levensmiddelenconcern een sterke focus op duurzaamheid heeft. Het enige Nederlandse bedrijf in de huidige top 20 is DSM op plek 4.

Zie ook: Beleggen in climate tech: hier liggen de kansen

Veel veranderd

Het is de derde keer dat Calvert een internationale ranglijst voor Barron's heeft opgesteld. Opmerkelijk is dat dit jaar de lijst sterk veranderd is ten opzichte van de voorgaande jaren. Slechts zes bedrijven stonden ook op de lijst van 2021 en maar drie op de lijst van 2020.

Deels is dat te verklaren doordat Calvert dit jaar ook vastgoedbeleggingsbedrijven heeft meegenomen en Taiwan en Zuid-Korea als ontwikkelde markten heeft toegevoegd. Dat leverde meteen een aantal nieuwkomers op de lijst op. De enige twee bedrijven die gedurende alle jaren een positie op de lijst kregen, zijn het Franse hotelbedrijf Accor en het Australische logistiekbedrijf Brambles.

Zie het niet als downgrade

Dat veel bedrijven dit jaar buiten de top 20 vallen, moet volgens Calvert niet als een significante downgrade worden opgevat. Zij noteren grotendeels net onder de top 20. En het is gewoon zo dat leiders niet zomaar leiders kunnen blijven. Er zijn een heleboel bedrijven die echt belang hechten aan duurzaamheidskwesties. Iedereen werkt aan verbetering.

Op de eerste plaats staat Red Electrica, het grootste Spaanse nutsbedrijf. Het is begonnen om meer hernieuwbare energie te gebruiken voor zijn elektriciteitssysteem. Het bedrijf heeft zijn CO2-uitstoot sinds 2015 met bijna de helft verminderd en heeft nog ambitieuzere doelstellingen voor de komende jaren.

Het Franse vastgoedbedrijf Gecina staat op nummer twee. Het heeft bestaande gebouwen gerenoveerd om het energieverbruik te verminderen en de CO2-uitstoot de afgelopen 5 jaar met 41% verminderd. De ambitie van Gecina is om in 2030 netto nul te bereiken.

De topman ziet als belangrijkste uitdaging om innovatieve technologie in te zetten in combinatie met menselijke aandacht. Het vastgoedbedrijf wil de biodiversiteit rond zijn bezittingen bevorderen, bijdragen tot de aanleg van groene netwerken en de lokale flora en fauna in stand houden. Naast een lagere CO2-uitstoot, verbetert daarmee ook de levenskwaliteit van de bewoners.

Opmerkelijke namen

Een andere opmerkelijke groep bedrijven op de lijst zijn bekende consumentenmerken zoals luxemodehuis Burberry, sportkledingfabrikant Puma en juwelenmaker Pandora.

De kledingindustrie produceert doorgaans in minder ontwikkelde gebieden en staat bekend als een grootverbruiker van water. Daarnaast zijn de bedrijven kwetsbaar voor risico’s zoals vervuiling en oneerlijke arbeidspraktijken. De bedrijven op de lijst hebben grip op hun toeleveringsketen met aandacht voor milieu en sociale factoren. 

Lees verder: 12 aandelen voor de duurzaamheidsrevolutie

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht