Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: 3 Belgische aandelen die tegen een stootje kunnen

TA: 3 Belgische aandelen die tegen een stootje kunnen

Het zijn hectische weken op de financiële markten. De onzekerheid rond het conflict tussen Rusland en Oekraïne blijft schokgolven door de markt afgeven, waardoor flinke dalingen worden afgewisseld met forse stijgingen. Ondanks de volatiele uitslagen zijn er een paar Belgische fondsen die zich goed staande weten te houden. 

Deze week bespreek ik drie Belgische kandidaten die geen last hebben gehad van de toegenomen verkoopdruk in de Bel 20. 

Bel 20 

De Belgische beurs heeft na een forse correctie de steun rond 3.560,00 (toppen van juni 2020) aangetikt. Vanaf de top van november vorige jaar noteerde de index even bijna 20% in de min, maar wist de index zich boven deze top goed te herpakken. 

Het is van belang dat deze steun op basis van het weekslot intact blijft om verdere verzwakking te voorkomen. Wij verwachten dat de Bel20 boven deze steun in ieder geval even op adem zal komen. We handhaven voorlopig onze negatieve visie en zien nog geen technische verbetering. De neerwaartse fase krijgt een nieuwe impuls indien de koers onder dit steunniveau zakt. 

1. Recticel

Recticel heeft ondanks de toegenomen verkoopdruk haar hoofd aardig boven water weten te houden. De beursgenoteerde groep, gespecialiseerd in producten op basis van polyurethaanschuim, heeft in tegenstelling tot de Belgische beurs de stijgende fase intact weten te houden. De korte hapering binnen de opgaande fase heeft niks afgedaan aan het positieve beeld. 

Zowel de 200-dagenlijn (rode lijn) als de B.O.B-indicator (blauwe lijn) zijn opwaarts gericht en ondersteunen hiermee de positieve technische conditie. De hogere bodems in de koersgrafiek wijzen op aanhoudende vraag. Voor een hervatting van de stijgende trend dient Recticel boven de laatste top te breken.

2. Elia

Ook de Belgische netbeheerder Elia ligt er technisch bezien nog goed bij. Na de uitbraak buiten de twee jaar durende fase heeft de koers recent ook een hogere bodem gevormd boven deze voormalige weerstand. Ondanks de correctie op de financiële markten heeft Elia het mooie technische plaatje vast weten te houden. 

De koers ontwikkelt zich technisch bezien zeer krachtig. Duidelijk hogere koersbodems die steevast ruim boven voormalige koerspieken worden gevormd, signaleren gretige kopers in de markt. We handhaven een positieve visie.

3. Van de Velde

Tot slot is ook de Belgische lingeriegroep Van de Velde goed blijven liggen. Na een korte consolidatie heeft de koers met de uitbraak boven de voorgaande koerstop de opgaande fase weer hervat.  

Nadat de laatste top is gebroken, is er ruimte vrijgekomen voor verdere koersstijging richting de weerstand 41,80 (gevormd op 2 oktober 2017). Dit bevestigt de stijgende trend en geeft een technische verbetering aan. 

De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Van de Velde beter presteert dan de rest van de markt. De B.O.B. vergelijkt het koersverloop van Van de Velde met dat van het marktgemiddelde. Bovendien is het 200-daags voortschrijdende gemiddelde opwaarts gericht en ondersteunt hiermee de positieve technische conditie. 

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht