Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wat is de prognose voor het aandeel Walt Disney?

Eind goed, al goed voor Disney?

Door tegenvallende kwartaalresultaten en prognoses beleefde Walt Disney zijn slechtste dag op de beurs sinds 2001. De snelgroeiende streamingdivisie kampt met torenhoge kosten en worstelt nog om winstgevend te worden, schrijft MarketWatch.

Hoewel Disney in zijn laatste boekjaar een recordomzet noteerde, waren beleggers niet te spreken over de prognoses voor het bedrijfsresultaat per segment. Het resultaat bij streaming was zwaar negatief en de belofte dat dit in 2024 winstgevend moet zijn, maakte weinig indruk op beleggers.

De aandelen van Disney sloten na de publicatie van de kwartaalcijfers 13,2% lager. Dat was de grootste koersval sinds 17 september 2001, toen ze met 18,4% daalden.

Minder omzetgroei verwacht

Disney verwacht voor het nieuwe boekjaar een hoge eencijferige omzetgroei, maar dat is veel minder dan analisten hadden verwacht. De marktverwachting was veel hoger, sommige analisten repten over 34% groei. Zelden zaten analisten er zoveel naast in hun voorspelling van de winst.

De pretparken zijn veerkrachtig en draaien goed. Het lijkt erop dat de boosdoener voor de enorme winstverlaging veel hoger dan verwachte verliezen bij streaming en significante dalingen bij de tv-diensten is.

Michael Nathanson (MoffettNathanson) spreekt van druk op de traditionele media-activiteiten. Daardoor is het resultaat nog meer afhankelijk van de winstgevendheid van Disney's binnenlandse parken De pretparken zijn nu de belangrijkste groeimotor. Daarnaast moet het bedrijf bewijzen dat de focus op de streamingdiensten de investeringen waard zijn.

Het is te hopen dat de pretparken niet al te zwaar geraakt worden door een wereldwijde vertraging, dat de winsten van Linear Networks stabiliseren en de winsten van Disney+ snel toenemen, zodat het aandeel weer stijgen kan. Nathanson verlaagde zijn koersdoel van 130 dollar naar 100 dollar.

Doug Creutz (Cowen & Co.) signaleert in de cijfers van Disney aanzienlijke margedruk voor tv-diensten en streaming. Het bevestigt hem in zijn overtuiging dat het opsplitsen van de activiteiten in afzonderlijke bedrijfssegmenten weinig zin heeft. Het zijn gewoon verschillende distributiekanalen voor dezelfde inhoud, met sterk toegenomen concurrentie. Hij verlaagde zijn koersdoel van 124 naar 94 dollar.

'Waarde pretparken onvoldoende verdisconteerd'

Benjamin Swinburne (Morgan Stanley) ziet de noodzaak om de streamingdiensten winstgevender te maken alleen maar toenemen, mede gezien de druk op de tv-activiteiten. Verder blijft hij positief gestemd over het aandeel, met name over de groeivooruitzichten van de pretparken. De verwachting is dat deze op termijn zorgen voor de grootste bijdrage aan de winst per aandeel. Op dit moment is de waarde van de parken nog onvoldoende verdisconteerd in de aandelenkoers, meent hij.

Jessica Reif Ehrlich (Bank of America) vindt eigenlijk dat het laatste rapport helemaal niet zo slecht is als het lijkt. De onderliggende vraag naar themaparken blijft gezond en het mislopen van het bedrijfsresultaat is volgens haar grotendeels te wijten aan eenmalige posten versus een afnemende vraag. Bij de tv-diensten ondervindt Disney dezelfde tegenwind als andere deelnemers in de sector, maar Disney kan profiteren van iconische merken en groei van de streamingdienst. Wel verlaagt zij haar koersdoel van 127 naar 115 dollar.

Eind goed, al goed?

Bij streaming gaat de kost zwaar voor de baat uit en dat duurt langer dan verwacht. Dit maakt dat de taxaties voor boekjaar 2023 sterk zijn verlaagd. Maar ook analist Paul Weeteling (IEX Premium) gaat er vanuit dat streaming een succes gaat worden.

Uiteindelijk zou streaming de grootste bijdrage aan de winst van Disney moeten gaan leveren. Groei van streaming kan daarnaast een positief effect hebben op de aantrekkingskracht van de pretparken, zo denkt hij. Het vraagt echter nog meer geduld van beleggers. Lees hier zijn volledige IEX Premium-analyse van Disney.

Wie weet gaat het met Disney zoals veel van de films eindigen: eind goed, al goed.

Lees meer: Pretaandeel Disney bezorgt beleggers vreugde

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht