Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Opluchtingsrally of bodembel?
Beeld: iStock

Opluchtingsrally of bodembel?

Hebben we vorige week de bodembel horen luiden op de beurzen? Waarschijnlijk niet, want er bestaat niet zoiets als een bodembel.

Het is de meest gestelde beursvraag en niemand weet het antwoord. Toch lijkt het erop dat we het dieptepunt van oktober op de effectenmarkten als (voorlopige?) bodem kunnen beschouwen.

Herstel

Er is een aantal argumenten aan te dragen waarom dit waarschijnlijk is, en in de beleggerswereld klinken steeds vaker geluiden dat er een tijd van herstel aan kan komen.

Overigens zou je, kijkend naar de slotkoersen van afgelopen woensdag, weer helemaal niet gezegd hebben dat de bodem nabij is, gezien de lagere koersen die er toen op de borden verschenen.

Onrust op de cryptomarkt

Maar deze dalingen, waarbij techaandelen het weer eens extra zwaar te verduren kregen, hebben een bijzondere oorzaak. Dat was namelijk de extreme onrust op de cryptomarkt na het nieuws dat cryptobeurs Binance afzag van de overname van concurrent FTX.

Klanten van FTX zijn mogelijk hun geld kwijt en daarom stonden de cryptomarkten voor de tweede dag op rij zwaar onder druk met verliezen van wel tientallen procenten. Het lijkt erop dat de waardevermindering van tientallen miljarden dollars in crypto’s tot margin calls hebben geleid en ook tot gedwongen aandelenverkopen.

Tussentijdse verkiezingen

Dan nu terug naar de redenen die aan te voeren zijn voor een (gematigd) optimisme. Ten eerste zijn dat de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten van vorige week dinsdag. Hoewel de definitieve uitslag nog even op zich laat wachten en een rode golf van Republikeinse overwinningen uitbleef, lijkt het er wel op dat de Democraten hun meerderheid in het Congres verliezen.

Dat zou gunstig zijn voor de financiële markten, omdat dit het lastiger maakt voor de regering van president Biden om wetten door te voeren die niet gunstig zijn voor het bedrijfsleven.

Bovendien neemt de kans op hogere belastingen af en kunnen de overheidsbestedingen afnemen. Hierdoor kan de inflatie sneller beheersbaar worden. Dat zou weer betekenen dat de Fed de rente minder snel of minder ver hoeft te verhogen.

Dit is extra koren op de molen van de analisten en beleggers die van mening zijn dat Powell en de zijnen toch al van plan waren om minder ferme rentestappen te nemen. De centrale banken van Australië en Canada gingen de Fed hierin al voor.

Marktbodem

Kijkend naar de historie, blijkt dat na elk van de negentien tussentijdse verkiezingen sinds 1946 de S&P 500 index steeg in de daaropvolgende maanden.

Het wegvallen van de electorale onzekerheid is blijkbaar goed voor het beurssentiment. Een andere statistiek toont aan dat bij de vijf tussentijdse verkiezingen die plaatsvonden in een ‘berenmarkt’ (een markt die meer dan 20 procent onder de top staat), de maand oktober samenviel met de marktbodem.

Aandelen zijn momenteel goedkoop

Met de fors gedaalde koersen van de meeste aandelen, tot soms wel een halvering van de koers in de afgelopen tien maanden, is de waardering van de meeste aandelenindices inmiddels onder het historisch gemiddelde gekomen.

Als je daarbij in ogenschouw neemt dat het aantal winstwaarschuwingen laag was en het grootste deel van de derdekwartaalcijfers beter was dan verwacht, zijn aandelen momenteel dus goedkoop.

Holiday Season

En dan te bedanken dat na Thanksgiving (donderdag 24 november) Holiday Season begint. Dat is niet alleen de gezelligste tijd van het jaar, maar ook historisch bezien de periode waarin beleggers goedgeluimd vaker aandelen kopen dan verkopen, al houden sommige bedrijven wat betreft de verwachtingen daarvoor de nodige slagen om de arm.

Desondanks blijkt uit diverse peilingen dat beleggers op het moment vooral beren op de weg zien. Oekraïne, Taiwan, de relatie tussen Amerika en China, inflatie, een verwachte recessie; er zijn genoeg redenen om somber te zijn.

Veel cash aan de zijlijn

Dit betekent dat veel beleggers - zowel professionele als particuliere beleggers - momenteel onderwogen zijn in aandelen en heel veel vermogen nu cash aanhouden.

Maar met de huidige inflatie is het onwaarschijnlijk dit lang zo blijft. De koopkracht van die liquiditeiten neemt dan immers snel af. Dit betekent dat zodra beleggers maar ietsjes positiever worden dit goed is voor de koersen van aandelen.

Inflatiepiek VS lijkt achter ons te liggen

En dan het laatste argument. Dat is een (voorlopige) bevestiging van het vermoeden dat het hoogtepunt van de inflatie in ieder geval in de Verenigde Staten, achter ons lijkt te liggen. Er werd een daling van de inflatie op jaarbasis verwacht van 8,2% over september naar 7,9% over oktober. Ook van de kerninflatie werd een daling verwacht van 6,6% naar 6,5%.

De werkelijke cijfers kwamen uit op respectievelijk 7,5% en 6,3%. Ook dit voedde de hoop dat de Fed minder stringent op de rem zal hoeven staan.

En u weet het, als toekomstige winsten tegen een lagere rente contant hoeven te worden gemaakt, is dat goed voor de koersen, en dat is waar het sowieso om draait.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht