Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Goldman Sachs: inflatie daalt volgend jaar significant

Goldman Sachs: inflatie daalt volgend jaar significant

De kerninflatie in de VS zal eind volgend jaar tot onder de 3% dalen, is de verwachting van Goldman Sachs. De problemen in de toeleveringsketen lossen verder op, huizenprijzen beginnen te dalen en de arbeidsmarkt koelt af. 

Daardoor zal de Federal Reserve minder agressief de rente gaan verhogen, zo is de verwachting. Dat schrijft het economische onderzoeksteam van Goldman Sachs, geleid door Jan Hatzius, in een rapport. 

Kerninflatie naar 2,9% in december 2023

Volgens het team zal de kerninflatie - dus zonder voedsel en energie - zakken van 5,1% naar 3,5% halverwege 2023, en naar 2,9% in december. "Wij denken dat de kerninflatie aanzienlijk zal dalen volgend jaar, en daar hebben we drie belangrijke redenen voor."

1. Supply chain

De opstoppingen in de toeleveringsketen dragen nu zo’n 0,6 procentpunt bij aan de kerninflatie, maar dit zal dalen naar 0,4 procentpunt aan het einde van volgend jaar, verwacht Goldman.

"Disrupties in de supply chain en in het transport zijn in 2022 al behoorlijk afgenomen, en de voorraden auto’s en consumentengoederen lopen weer op. De aanvoer van chips is drastisch verbeterd. De microchips voor de automotive-sector worden weer volop geleverd en dit heeft al gezorgd voor 5% daling van de CPI-prijzen van tweedehands auto’s. We verwachten een verdere daling van 15% in 2023."

2. Huisvesting

De inflatie gelinkt aan de woningmarkt zal dit voorjaar pieken, denkt de bank. "Er is nog steeds veel vraag naar huurwoningen, maar het aanbod wordt ook aangevuld. In de VS zijn er 1 miljoen appartementen in aanbouw, de grootste pijplijn sinds midden jaren zeventig."

3. Arbeidsmarkt

Tot slot zal de arbeidsmarkt zal minder krap worden, wat ook de lonen drukt. "We zien nu al tekenen van herbalancering, met name in de retail- en vrijetijdssector. De loongroei ten opzichte van het jaar ervoor zal met 1,5 procentpunt dalen naar 4% eind 2023. Dit zal in arbeidsintensieve sectoren de inflatie drukken."

Lees ook de column van Martine Hafkamp: De Fed is niet te benijden 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht