Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Energie en financials worden aanjager volgende bullmarkt'

'Energie en financials worden aanjager volgende bullmarkt'

Het is niet duidelijk of de recente rally het begin inluidt van een nieuwe bullmarkt. Maar als er eenmaal een nieuwe opleving komt, dan zullen volgens John Linehan, fondsbeheerder bij T. Rowe Price, heel andere sectoren het voortouw nemen dan voorheen.

In een opinieartikel stelt Linehan dat financials, energie en nutsbedrijven de toekomstige aanjagers zijn van een bullmarkt. 

Vergeet de FAANG's

Volgens hem vergissen beleggers zich als zij denken dat bedrijven als Meta Platforms, Netflix, Alphabet en Tesla straks ook weer tot de top behoren. Alsof we terugkeren naar de situatie van het afgelopen decennium waar groei en technologie het goed zullen doen. Dat ziet Linehan niet gebeuren en wel om twee redenen: de hoge inflatie en de toegenomen concurrentie.

Hoge inflatie

De inflatie zal lange tijd veel hoger zijn, deels vanwege reshoring. Dat leidt tot hogere rentestanden, wat waarde-aandelen bevoordeelt ten opzichte van groei. Hogere rente is nadelig voor bijvoorbeeld technologie en FAANG's. Veel van hun winsten komen in de verre toekomst en die winsten zijn vandaag minder waard door de hogere rentevoeten in de toekomst.

Toegenomen concurrentie

Tevens neemt de tegenwind toe, veroorzaakt door concurrenten die de grote techbedrijven uitdagen. Linehan geeft een paar voorbeelden. Netflix was tien jaar geleden de uitvinder van het concept streaming, maar inmiddels kampt het met hevige concurrentie van andere streamingdiensten. Tesla was lange tijd pionier en marktleider in elektrisch vervoer.

Maar het leiderschap wordt bedreigd door andere autofabrikanten, die hun aanbod snel elektrificeren. Meta krijgt concurrentie van nieuwkomers, waaronder TikTok. Alphabet domineert nog steeds online reclame, maar de sector is volwassener. Dat maakt het moeilijker om de groei vast te houden.

Linehan ziet nog altijd selectief kansen in technologie. Zijn fonds belegt in Apple en Qualcomm. De laatste speelt een grote rol in het verbinden van apparaten. Daarmee speelt het in op megatrends buiten smartphones, zoals slimme auto's, autonoom rijden en het Internet of Things.

Nieuwe kansen in waarde

Een volgende bullmarkt wordt vooral gedreven vanuit waardesectoren, denkt de fondsebeheerder. Die doen het beter dan de groeisectoren wanneer de rente hoger is. Een andere reden is dat ze door de markt zijn afgeschreven. De korting van waarde ten opzichte van groei is groter dan ooit.

Binnen waarde-aandelen moet men zoeken naar goede fundamentals. Zo komt Linehan op drie groepen als potentiële bullmarkt-leiders: 

  • financials
  • energie 
  • nutsbedrijven

Financials – afgewaardeerde kanshebbers

De grafiek hieronder van Bank of America laat zien dat financials door de markt zijn afgeschreven. Zij handelen ruim onder hun historische koerswinstverhouding en zijn ook historisch goedkoop ten opzichte van de S&P 500. De lage waardering is vreemd, omdat financials juist profiteren van een hogere rente.

Ze zijn waarschijnlijk goedkoop omdat veel mensen een recessie verwachten, die banken kan schaden. Maar de banken zijn nu veel beter gekapitaliseerd, minder risicovol en beter bestand tegen schokken, dankzij de strengere kapitaalvereisten die na de financiële crisis zijn ingevoerd.

Linehan heeft een grote positie in Wells Fargo. Het aandeel is goedkoop, deels omdat toezichthouders de groei van zijn activabasis blokkeerden na onthullingen van schandalen. Maar Wells Fargo heeft nog steeds een sterke bankfranchise. En de nalevingskosten zullen dalen naarmate de regelgevingsvereisten afnemen.

Hij bezit ook posities in Goldman Sachs, Huntington Bancshares, State Street, Fifth Third Bancorp en Morgan Stanley. Daarnaast worden verzekeraars tot de groep financials gerekend. Ook die profiteren van stijgende rentevoeten.

Energie – nog altijd goedkoop geprijsd

Je kunt denken dat energie een groep is die men moet mijden omdat hij zo goed heeft gepresteerd. Ondanks dat ziet de groep er nog steeds goedkoop uit. Energie was vijf jaar geleden ondenkbaar toen de olieprijzen laag waren. Nu de olie rond de 90 dollar per vat ligt, zijn deze bedrijven extreem waardevol. De CO2-reductie is een bedreiging, maar dat zal nog wel even duren. Fossiele brandstoffen zullen nog lange tijd een rol blijven spelen.

Linehan wijst op TotalEnergies omdat het aardgas levert, dat schaars is. Hij heeft ook een grote positie in CF Industries. Dat bedrijf maakt kunstmest, waarvoor veel aardgas nodig is. CF Industries is gevestigd in de VS, waar aardgas veel goedkoper is dan in Europa. Dit geeft het een enorm concurrentievoordeel ten opzichte van de Europese producenten. Daarnaast heeft Linehan posities in Exxon Mobil XOM, EOG Resources en TC Energy.

Nutsbedrijven – nieuwe trends bieden betere groeivooruitzichten

De nutsbedrijven lijken niet bijzonder goedkoop. Maar dat is misleidend omdat nutsbedrijven nu betere groeivooruitzichten hebben. Ze spelen in op de megatrend van toenemend gebruik van elektrische voertuigen. Nutsbedrijven staan vooraan in de energietransitie. De transitie zal hun tarieven verhogen omdat het de vraag naar elektriciteit stimuleert.

De op één na grootste positie van Linehans fonds is Southern Co. en hij bezit ook Sempra Energy SRE. De laatste profiteert van de export van vloeibaar aardgas naar Europa. Het wordt steeds duidelijker dat de VS de leverancier van aardgas aan de rest van de wereld wordt, meent Linehan.

Zie ook: Olie en gas vs. duurzame energie

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht