Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wordt Q4 een herhaling van Q3?

Wordt Q4 een herhaling van Q3?

Inmiddels ligt de eerste helft van het vierde kwartaal achter ons. In deze column ga ik in op recente beursontwikkelingen en de opvallende raakvlakken met het vorige kwartaal.

Dit kwartaal nam het optimisme op de beurs toe. Onder beleggers groeide het vertrouwen in een gematigder monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank. Een minder agressief monetair beleid verlaagt de kans dat de Fed een recessie veroorzaakt in haar poging de inflatie te beteugelen. 

Hoe zal de inflatie zich ontwikkelen?

Het verlagen van de hoge inflatie heeft de hoogste prioriteit van de Amerikaanse centrale bank. Om dit te bereiken remt zij bewust de economische groei af. Dit doet de centrale bank door stapsgewijs de beleidsrente te verhogen en haar schuldenbalans te verlagen. 

In hoeverre de economische groei moet lijden onder de maatregelen van de centrale bank, is onzeker. Dit hangt af van hoe de inflatie zich ontwikkelt. Deze onzekerheid zorgde dit jaar voor meer beweeglijkheid op de beurs.

Opluchting

Toen de consumenteninflatie in oktober minder hoog was dan verwacht, reageerden veel beleggers opgelucht. Zij beschouwden dit als een signaal dat de inflatiepiek definitief achter ons ligt. Dit zou de centrale bank ruimte geven om haar voet van het rempedaal te halen. Deze opluchting zorgde voor enthousiasme op de financiële markten. 

Aandelenkoersen stegen sterk; zo steeg de Nasdaq met ruim 7% op één dag! Ook zorgden dalende verwachtingen omtrent de inflatie en toekomstige renteverhogingen voor stijgende obligatiekoersen.

Raakvlakken met vorig kwartaal

De beurssituatie van de afgelopen weken heeft raakvlakken met die van het vorige kwartaal. Ook toen stegen beurskoersen omdat beleggers optimistisch waren over het Amerikaanse rentebeleid. In de tweede helft van het derde kwartaal verdampte dit koersherstel toen duidelijk werd dat de marktverwachtingen onrealistisch waren.

Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat beurskoersen de komende weken opnieuw gaan dalen. Mogelijk heeft de markt het dit keer wel bij het rechte eind. Toch doen beleggers er goed aan om zich (mentaal) voor te bereiden op aanhoudende beweeglijkheid de komende periode.

Langetermijnbeleggers hoeven niet te timen

Anticiperen op het rentebeleid van de centrale bank is moeilijk en niet zonder risico’s. Langetermijnbeleggers kunnen zich deze moeite besparen. Zij hoeven de marktbodem namelijk niet te timen.

Zij hebben tijd genoeg om af te wachten tot de situatie weer verbetert. Op die manier kunnen zij profiteren van opwaartse langetermijntrend van de wereldwijde economische groei.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.