4 redenen om als belegger de moed erin te houden

Door Belegger.nl op 25 november 2022 08:25 | Views: 8.949

4 redenen om als belegger de moed erin te houden

Pessimisten worden vaak als slim en wereldwijs gezien, maar als je geld wilt verdienen kun je beter als een optimist beleggen. Dat schrijft financieel blogger Jonathan Clements in zijn blog 'Happy Talk' op HumbleDollar.com.

"En dan bedoel ik niet de roekelozen die overenthousiast zijn over meme stocks en NFT’s. Ik heb het over een gefundeerd optimisme gebaseerd op het feit dat een economische terugval tijdelijk is en dat de toekomst beter zal zijn dan het verleden", schrijft hij.  

Voor iedereen die het lastig vindt om vrolijk te blijven in deze 'rotte' financiële tijden, zijn hier 4 redenen om toch de moed erin te houden. 

1. Het nieuws is vreselijk

Of het nu gaat om de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie of de recessie, er is veel om over in te zitten. Het positieve is dat dit uiteindelijk ook druk geeft op de aandelenkoersen. Beleggers gaan heus niet over tot een massale uitverkoop, maar door de slechte berichten zijn mensen eenvoudigweg minder geneigd om te gaan beleggen. Het ongebreidelde enthousiasme van vorig jaar is getemperd, zoveel is wel duidelijk. Dat is gunstig voor degenen die wel de moed hebben, en cash, om te beleggen.

2. Waarderingen zijn aantrekkelijker

Met de dalende koersen is de outlook voor toekomstige rendementen rooskleuriger. De S&P 500 wordt nu tegen 21 keer de winst verhandeld, tegen 24 keer een jaar geleden. De vooruitzichten voor hogere langetermijnrendementen zijn goed. "De aantrekkelijkere waarderingen brengen mij in de stemming om te kopen", aldus Clements.

3. Beleggen wordt goedkoper

Hoe de financiële markten ook presteren, beleggers houden gemiddeld steeds meer over dankzij lagere kosten. Kijk maar eens naar de grootste, zeer liquide ETF’s van de grote aanbieders. Dankzij schaalvoordelen kunnen zij de kosten bijzonder laag houden. Neem bijvoorbeeld de Vanguard S&P 500 ETF. De jaarlijkse kosten daarvan bedragen slechts 0,07%. Daarbij bieden sommige brokers een ‘kernselectie’ aan van ETF’s aan die je gratis kunt verhandelen. 

4. We willen het beter doen

"Dit is het meest vage, maar ook het belangrijkste punt", aldus de blogger. "Het is inherent aan de mens om altijd te willen verbeteren. Consumenten zoeken manieren om de impact van inflatie te verzachten, werknemers zijn op zoek naar een baan die beter betaalt en bedrijven zoeken naar manieren om concurrerender te worden. En daar profiteren we uiteindelijk allemaal van."

Zie ook: 'Dit is het beste instapmoment sinds 2010'

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront