Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Een nieuwe gigant

Een nieuwe gigant

De afgelopen decennia was het meest tot de verbeelding sprekende verhaal op de financiële markten de spectaculaire opkomst van China in de wereldeconomie. Het land groeide uit tot de werkplaats van de wereld, overspoelde het westen met goedkope producten en droeg zodoende bij aan een historisch lage inflatie. De rente zakte maar door en de beurzen stegen naar grote hoogten. 

China is door deze verworven positie op het wereldtoneel echter een geduchte concurrent van het westen geworden. De afgelopen jaren namen de politieke spanningen tussen China en de Verenigde Staten daardoor steeds verder toe. Toenemende handelsrestricties en een oplevend nationalisme in het westen lijken een verdere globalisering in de weg te staan.

Nieuwe gigant staat op

In hetzelfde werelddeel lijkt inmiddels een nieuwe gigant op te staan, namelijk een land met 1,4 miljard inwoners. Het land is in omvang de vijfde economie ter wereld, maar zal naar verwachting in 2027 na de Verenigde Staten en China zijn opgeklommen naar plek drie.

Dat land is gemeten naar beurswaarde van al zijn bedrijven inmiddels nummer vier. Het is een land met een economie  die twee keer zo hard groeit als China. De gemiddelde leeftijd van de bevolking bedraagt er slechts 29 jaar. Het land heeft een middenklasse van naar schatting 350 miljoen mensen.

India

Dat land is India. India was naast China, Brazilië en Rusland aan het begin van deze eeuw één van de vier BRIC-landen. Beleggers zouden versteld staan wanneer ze hun geld niet in China hadden geïnvesteerd, maar in India.

Een belegger die 30 jaar geleden één dollar in Chinese aandelen had geïnvesteerd zou daar nu 60 cent voor terugkrijgen. In India zou dezelfde belegger van zijn dollar er 8,2 dollar hebben gemaakt. Een investering op de Amerikaanse beurs zou ‘m overigens 9,2 dollar hebben opgeleverd. 

Het nieuwe China?

India staat niet alleen cultureel op grote afstand van ons. Voor buitenlandse beleggers was het altijd moeilijk om in India te beleggen. De economie groeit echter hard en heeft een enorme potentie. De levensstandaard is weliswaar nog laag maar wordt snel beter.

De regering van het land grijpt de spanningen tussen China en het westen aan om het nieuwe China te kunnen worden. India presenteert zich als alternatief voor westerse investeerders. Het land beseft heel goed dat het westen minder afhankelijk van China wil worden.

Het complexe belastingsysteem en de verouderde arbeidswetten zijn hervormd. Regels voor buitenlandse partijen die in India investeren zijn versoepeld. Met het ambitieuze Make in India-programma wil men de Indiase maakindustrie stimuleren.

Goed gedigitaliseerd, maar infrastructuur nog onderontwikkeld

India is behoorlijk gedigitaliseerd. Het nationale programma Aadhaar heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de digitale infrastructuur. Het vrijwillige biometrische identiteitsprogramma van de overheid maakt belastingheffing, het openen van bankrekeningen, e-commerce en mobiele diensten voor 600 miljoen burgers extra mogelijk. 

India is echter nog geen China. De infrastructuur is nog erg onderontwikkeld en de regelgeving heel bureaucratisch. Het land importeert vrijwel alle energie uit het buitenland. India wordt niet zo centraal aangestuurd. De deelstaten hebben er veel macht.

Verlies van China steeds meer de winst van India

India importeert veel olie, tegen een flinke korting, uit Rusland. Het is het resultaat van een jarenlang partnership met Rusland, waar men niet zo maar afstand van wil doen. Het land betrekt een groot deel van zijn wapens uit Rusland. Daar staat weer tegenover dat de Verenigde Staten de grootste handelspartner van India is. De relatie met China lijkt te bekoelen, omdat het verlies van  China steeds meer de winst van India blijkt te zijn.  

Het kostte India 31 jaar om het BNP met 3.000 miljard dollar te laten groeien. De volgende 3.000 miljard zullen maar zeven jaar in beslag nemen. Het BNP van India bevindt zich nu op het niveau van China in 2007.

Komst nieuwe grootmacht moet niet onderschat worden

De economie van India groeit echter veel sneller, de bevolking is jonger en redelijk goed opgeleid. Meer dan duizend Amerikaanse bedrijven zijn inmiddels benaderd om de stap naar India te maken. Apple bijvoorbeeld heeft dat daadwerkelijk gedaan.

De komst van deze nieuwe economische grootmacht moet niet onderschat worden en kan, net als de komst van China destijds, de wereldeconomie een enorme boost geven. 

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.