Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Techindex in 2023 in de lift

Techindex in 2023 in de lift

Het beleggingsjaar 2022 eindigt voor de Nasdaq-index in mineur, dat moge duidelijk zijn. Maar het positieve nieuws is dat bodemstampers actief zijn om er voor te zorgen dat 2023 een mooi beleggingsjaar gaat worden voor de techindex.

Hoog tijd om de maandchart van de Nasdaq nader te duiden.    

Mooie stijgende trend

We moeten terug naar januari 2010, toen de index de SMA-lijn zo rond 1750 opwaarts kruiste en er derhalve een stijgende trend van start ging. Sindsdien alleen maar hogere koersen in een mooi ritme van hogere bodems en hogere toppen. Elke dip werd keurig opgevangen door de sleepkabel, de trend is nooit in gevaar gekomen.

In 2020 en 2021 vond er een parabolische stijging plaats tot maar liefst bijna 17000 aan toe. Dat was teveel van het goede, er volgde dan ook in 2022 een stevige correctie. Dus trendbeleggers, het negatieve gevoel over het huidige koersverloop is niet terecht, het is slechts een correctie binnen de lange uptrend. 

Bodemstampers in actie

De genoemde correctie kan in december worden afgerond. De SMA zorgt immers voor steun, zo ook de 3e Fibo-retracementlijn. Bovendien is vorige maand de downswing op -9 afgerond en toont de RSI een OS-UP cross.

Voldoende aanwijzingen om bodemvorming te verwachten als opmaat voor een hervatting van de uptrend. Van 10.600 naar 16.000+, dat is de te verwachten koersroute.   

Koopkansen

Trendbeleggers die tijdens de correctie niets hebben gedaan, kunnen opgelucht adem halen. Zij die al dan niet gedeeltelijk hun koopposities hebben afgebouwd, krijgen charttechnisch weer (additionele) koopkansen aangereikt.

Voor hen die nog niet belegd hebben in de Nasdaq herbergt de maandgrafiek een uitnodiging om Turbo Long-posities te overwegen om als zodanig in 2023 te kunnen profiteren van een mooie rally. Voor ieder wat wils dus. 

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht