Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wie krijgt er gelijk?

Wie krijgt er gelijk?

Als we kijken naar de inflatiecijfers die vorige week zijn gepubliceerd, lijkt die zowel in de Verenigde Staten als Europa te pieken. Desondanks is die nog steeds (veel te) hoog. De centrale banken zijn nog niet klaar met het verhogen van de rente al lijken de rentestappen wel minder groot te zullen worden.

Zo suggereerde Jerome Powell afgelopen woensdag dat de Fed de rente tijdens de eerstvolgende beleidsvergadering waarschijnlijk met een half procentpunt zal verhogen. Hiermee verlaat de Fed het pad van stappen van 75 basispunten van de afgelopen 4 vergaderingen. Powell sprak van een oververhitte arbeidsmarkt en zei dat deze meer moet afkoelen wil de Fed er zeker van zijn dat de inflatie een duurzame neerwaartse beweging zal maken richting de doelstelling van 2%.

Consument houdt hand op de knip

Ondertussen houdt de consument de hand meer en meer op de knip. De indices voor inkoopmanagers duiden al een tijdje op een economische krimp. De inverse rentecurve geldt als een betrouwbare indicator voor een naderende recessie. Je kunt geen krant openslaan, geen radio of TV aanzetten en ook op het internet valt er niet aan te ontsnappen. Nooit eerder was men zo eensgezind; er komt een recessie.

Zou dat werkelijk zo zijn? Het zou in ieder geval voor het eerst zijn dat een recessie zo breed van te voren wordt aangekondigd. In het verleden werden economische malaises hooguit door een enkeling voorzien. Voor de meerderheid kwamen ze vaak als een complete verrassing. Dat is niet onlogisch. Want wanneer de economie al langere tijd groeit is, kan vrijwel niemand zich voorstellen dat er mindere tijden op komst kunnen zijn. Maar goed, misschien zijn recessies ook al niet meer wat ze ooit geweest zijn en zijn ze tegenwoordig prima te voorspellen.

Beurzen opgeveerd

Opvallend is in ieder geval dat de aandelenmarkt zich aan die voorspellingen vooralsnog weinig gelegen laat liggen. Sinds medio oktober zijn de beurzen aardig opgeveerd. Daarbij is de performance van de cyclische aandelen opmerkelijk en dan met name van de aandelen uit de industriële sector. Boeing, Caterpillar, General Electric en Deere hebben het uitstekend gedaan. 

Waardeaandelen doen het in tijden van inflatie over het algemeen beter dan groeiaandelen, maar dit valt wel op. Hoe kan het dat juist één van de meest cyclische sectoren het zo goed doet terwijl een recessie aanstaande zou zijn? Industriële aandelen zouden dan juist achter moeten blijven ten faveure van bijvoorbeeld de meer defensieve waarden. Een bellwether als Caterpillar verhoogde recent zijn outlook. Wat is hier aan de hand? 

Heeft de rentecurve, doorgaans  een redelijk goede voorspeller, het bij het verkeerde eind en geeft hij deze keer een vals signaal? Of is hier sprake van een klassieke miskleun van de beleggers? De graadmeter die er het dichtst boven op zit, de Atlanta Fed GDPNow, verwacht voor de Verenigde Staten een economische groei van 4,3% voor het vierde kwartaal. Bij onze oosterburen werd de economische groeiverwachting onlangs naar boven bijgesteld. Natuurlijk, kan het heel goed dat de grote klap pas volgend jaar gaat komen, maar toch. 

'This time is different' zijn dure woorden op de beurs

In het verleden loonde het nooit om tegen de centrale banken in te beleggen. Inflatie heeft normaal gesproken een tijdje nodig om weer naar beneden te komen. Na een serie renteverhogingen door de centrale banken volgt gewoonlijk een recessie.

Zo ging het in 1981, 1990, 2001 en 2008. Zou het deze keer dan anders zijn? De befaamde belegger John Templeton, in 1999 uitgeroepen tot de beste stockpicker van de eeuw, sprak ooit de wijze woorden: "This Time Is Different zijn de meest gevaarlijke woorden op de beurs". De vraag is dus wie er gelijk gaat krijgen. 

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht