Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De speech van Powell geeft reden tot optimisme

De speech van Powell geeft reden tot optimisme

De speech van Jerome Powell op het Brookings Instituut zorgde vorige week voor stijgende beurskoersen. In deze column licht ik toe waarom deze speech goed werd ontvangen door beleggers.

Lichtere renteverhoging in december

Vorige week liet Jerome Powell blijken dat de beleidsrente in december waarschijnlijk niet met 0,75 maar met 0,50 procentpunt verhoogd wordt. Dit nieuws resulteerde in stijgende beurskoersen.

Een daling van beleidsrenteverwachtingen is op de korte termijn gunstig voor zowel aandelen als obligatiekoersen. Dit is prettig, maar wat zeggen de woorden van Powell over de langere termijn?

Vraag temperen

De Fed wil inflatie verlagen door de vraag naar goederen en diensten te temperen. De economische vraag is namelijk veel hoger dan het aanbod. Deze scheve balans draagt bij aan de hoge inflatie. Om de vraag te temperen is de beleidsrente in minder dan een jaar tijd met 3,75 procentpunt verhoogd.

Het risico van deze stevige renteverhoging is dat de Fed de economische groei te sterk afremt. Dit kan resulteren in een economische recessie. Voorzichtigheid is dus geboden. Wat het lastig maakt voor de Fed is dat de totale impact van de maatregelen pas na verloop van tijd duidelijk wordt.

Remmen, maar ook niet in een slip raken

De situatie van de Fed is te vergelijken met een autocoureur die op hoge snelheid een scherpe bocht nadert op nat wegdek. De Fed zal stevig moeten remmen om niet uit de bocht te vliegen. Tegelijkertijd moet ze oppassen dat ze niet te hard remt omdat de economie dan in de slip kan raken. 

Powell liet in zijn speech blijken dat hij, dankzij de huidige druk op het rempedaal, in de toekomst minder stevig op de rem hoeft te staan. De situatie blijft dus spannend, maar de centrale bank meent de situatie beter onder controle te hebben dan een paar maanden geleden.

Rente langere tijd hoog

De laatste maanden zorgden dalende goederenprijzen voor een stabilisatie van de kerninflatie. Prijzen binnen de dienstensector dalen echter nog niet.

De Fed verwacht dat de beleidsrente de komende periode verder verhoogd moet worden, hetzij in een gematigder tempo. Ook denk zij dat het hogere renteniveau langere tijd nodig zal zijn om de inflatie weer terug naar het gewenste niveau van 2% te brengen. 

Bumpy ride?

Of de Amerikaanse economie deze scherpe bocht zonder blikschade zal nemen, hangt mede af van de behendigheid van de Fed. Uit economische data blijkt dat de stevige renteverhogingen een remmend effect hebben gehad op de economische groei. Deze lagere snelheid geeft de Fed meer ruimte om in de toekomst milder en met meer controle bij te sturen.  

Vanuit dit perspectief zijn de woorden van Powell gunstig voor de langere termijn. Al blijft het onzeker hoe de situatie zal uitpakken. Zo kan de weg onverwacht nog versperd worden door externe factoren waar de Fed geen controle over heeft. 

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht