Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Het inflatiedrama sleept nog jaren voort in Europa'

'Het inflatiedrama sleept nog jaren voort in Europa'

De inflatie in de eurozone is weliswaar over het hoogtepunt heen, maar daalt zo langzaam dat het nog jaren kan duren voordat de inflatie weer uitkomt bij de doelstelling van 2%. Daardoor blijft de ECB tot ver in 2023 onder druk staan om het beleid aan te scherpen.

Dat schrijft nieuwssite Reuters

Prijsdruk houdt aan

De ECB heeft al grote stappen gezet om de inflatie te beteugelen, die in oktober op gemiddeld 10,6% uitkwam. De prijsdruk blijft echter aanwezig, met energieprijzen die nog steeds torenhoog zijn, lage werkloosheid en een versnelde loongroei.

De stimuleringsmaatregelen van de overheid werken de verkrapping van het ECB-beleid tegen. Daarnaast is te veel van de energieprijsstijging doorgesijpeld naar de bredere economie, waardoor de onderliggende prijsgroei wordt aangewakkerd. Ondertussen wordt een recessie waarvan werd verwacht dat ze de inflatiedruk zou verlichten, nu milder geacht dan gevreesd.

Daling inflatie gaat langzaam

Dit alles wijst erop dat de inflatie in de eerste maanden van 2023 slechts langzaam zal dalen. De onderliggende inflatie blijft echter hardnekkig hoog. De kerninflatie zal waarschijnlijk pas medio 2023 haar hoogtepunt bereiken en daarna slechts langzaam dalen, voorspelt Christoph Weil, econoom bij Commerzbank

De weg is nog lang voordat de ECB weer in de buurt komt van de doelstelling. Als de desinflatie te traag verloopt, kunnen bedrijven en consumenten hun vertrouwen in de ECB verliezen en dreigt een loonprijsspiraal.

Zo ver is het nog niet, maar de inflatieverwachtingen op langere termijn zijn onaangenaam hoog en blijven stijgen. Een belangrijke marktindicator staat nu met 2,4%, ruim boven het streefcijfer van 2%. Deze indicator is zelfs bij een verkrapping van het beleid gestegen.

Binnenkort komt de ECB met nieuwe prognoses. Waarschijnlijk zal de inflatie tot 2024 boven het streefniveau liggen en pas in 2025 dalen tot 2%. De tweede-ronde-effecten zullen de inflatie volgend jaar en in 2024 opdrijven, liet Philip Lane, hoofdeconoom van de ECB, al eerder weten.

Milde recessie

Een recessie zou de druk op de prijzen enigszins moeten verlichten, maar de neergang kan milder zijn dan gevreesd, zo blijkt uit een reeks recente indicatoren. De gasopslagplaatsen zijn vol, energierantsoenering lijkt onwaarschijnlijk. Regeringen helpen huishoudens en bedrijven met subsidies.

De knelpunten aan de aanbodzijde worden minder. De huidige situatie blijft nijpend, maar bedrijven en huishoudens zien nu het licht aan het eind van de tunnel en worden optimistischer over de toekomst, stelt Katharina Koenz van Oxford Economics. Een robuuste arbeidsmarkt zou huishoudens moeten helpen om de aanhoudende druk van de energieprijzen te doorstaan.

De robuuste arbeidsmarkt kan echter een probleem vormen. Het werkloosheidspercentage van 6,5% is een diepterecord. Bedrijven zijn zich er terdege van bewust hoe moeilijk het is om werknemers te vinden. Bedrijven zullen daarom terughoudend zijn om werknemers te ontslaan omdat ze de afgelopen kwartalen moeite hadden om mensen te werven, denkt Raphael Brun-Aguerre (J.P. Morgan).

Loonstijging, een voorwaarde voor duurzame inflatie, versnelt ondertussen, waardoor beleidsmakers voor een dilemma staan. Er is een inhaalslag nodig nadat de snelle stijging van de consumentenprijzen dit jaar de reële inkomens heeft verlaagd. Maar het is niet vanzelfsprekend dat de loonvorming na een paar jaar van bovenmatige groei weer terugkeert richting de doelstelling van de ECB. De loonstijging zal eind dit jaar waarschijnlijk uitkomen op ongeveer 4% en daar volgend jaar blijven, verwacht Bank of America Merrill Lynch

ECB heeft nog aantal rentestappen te gaan

Alles bij elkaar genomen, wijst de prijsdruk erop dat de ECB nog lang niet stoppen kan met renteverhogingen en dat de depositorente van 1,5% nog kan verdubbelen voordat de taak van de centrale bank erop zit.

Die geluiden komen ook vanuit de ECB. Volgens de Ierse centrale bankier Gabriel Makhlouf is het voorbarig om te gaan praten over waar we gaan eindigen. Hij ziet scenario's waarin de depositorente verder stijgt dan 3%.

Zie ook: 2 belangrijke redenen waarom de inflatie niet snel zal dalen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht