Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Buffett bereidt zich voor op een bullmarkt (en niet op een recessie)

Buffett bereidt zich voor op een bullmarkt (en niet op een recessie)

Als er volgend jaar een recessie komt, is iemand vergeten het Warren Buffett te vertellen. Want hij is zich aan het voorbereiden op de bullmarkt die er aankomt, valt te lezen op The Motley Fool. Buffett kocht de afgelopen maanden met zijn investeringsvehikel verschillende zeer cyclische aandelen.

Je zou verwachten dat het Orakel uit Omaha een stap terugdoet als de economie in 2023 verslechtert. Maar volgens de doorgewinterde belegger kunnen langetermijnbeleggers de uitverkoop beter gebruiken om oververkochte aandelen te kopen dan veiligheid te zoeken in defensieve aandelen.

Bearmarkt biedt de kans op kwaliteitskoopjes

De laatste aankopen van Berkshire doen niet vermoeden dat Buffett bang is voor een recessie. De detailhandelsverkopen dalen, vanuit diverse sectoren waarschuwen topbestuurders voor macro-economische tegenwind en de Fed is van zins om de rente verder te verhogen om de inflatie onder controle te krijgen.

Buffett ziet echter zulke bearmarkten als kansen om kwaliteitsaandelen met korting te kopen. Daar lijkt hij druk mee bezig te zijn. Volgens Whale Wisdom is dit een greep uit zijn recente aankopen:

  • Taiwan Semiconductor Manufacturing 
  • Occidental Petroleum 
  • Paramount Global
  • Lousiana-Pacific
  • Chevron
  • Celanese 
  • Jefferies
  • RH

Opvallend is dat al deze aankopen bedrijven uit cyclische sectoren betreffen. Veel beleggers bereiden zich voor op een recessie door defensieve aandelen te kopen. Ze denken dan al gauw aan sectoren als consumptiegoederen, gezondheidszorg en nutsbedrijven.

Energie of materialen staan minder snel op het netvlies. Olieprijzen hebben bijvoorbeeld de neiging om in een recessie omlaag te duiken, wat bedrijven als Occidental en Chevron kwetsbaar maakt. Louisiana-Pacific maakt houtproducten voor de bouw en de woningbouwsector staat de laatste maanden onder druk. En juist die namen voegt Buffett aan zijn portefeuille toe.

Een klassieke zet

Als u wat meer weet van Buffett’s filosofie, dan begrijpt u mogelijk zijn strategie. Als anderen zich angstig terugtrekken in de defensieve hoek, komt Buffett juist in de benen. Hij koopt deze aandelen niet omdat hij denkt dat ze het goed zullen doen in een recessie.

Maar hij koopt ze, omdat hij ze ziet ze als kwaliteitsbedrijven die nu goedkoop zijn geworden. Zo sorteert Buffett voor op de volgende bullmarkt. Luxedetailhandelaar RH heeft bijvoorbeeld de markt in de tien jaar sinds de beursgang weten te verslaan en handelt nu tegen een koers/winstverhouding van minder dan 10. Louisiana-Pacific wordt verhandeld tegen een K/W van minder dan 5 en Jefferies tegen een K/W van minder dan 10.

Lees meer: Een Warren Buffett-aandeel om voor altijd vast te houden

Buffett doet niet aan markttiming

Buffett doet niet aan het timen van de markt. Charlie Munger en hij hebben naar eigen zeggen nooit een mening over de markt omdat het niet goed zou zijn en het zou de overtuiging die wel goed is, in de weg kunnen staan. Als ze denken dat een bedrijf aantrekkelijk is, zou het heel dom zijn om daar geen actie op te ondernemen omdat ze iets dachten over wat de markt zou kunnen gaan doen.

Beter goed(koop) dan defensief

De ervaren belegger uit Omaha gelooft dat hij beter af is met gezonde investeringen voor de lange termijn dan zijn portefeuille te verschuiven naar defensieve aandelen uit angst voor een recessie. En hij heeft een punt. De meeste economen zijn het er wel over eens dat er volgend jaar een recessie kan komen.

Maar het is veel moeilijker om overeenstemming te vinden over de richting van de markt. De beurs is een leidende indicator. Beleggers maken een vergissing als zij op hun handen blijven zitten en wachten tot er een officiële recessie wordt uitgeroepen alvorens aandelen te kopen.

Koop kwaliteit met korting voor de volgende bullmarkt

Buffetts les is duidelijk voor langetermijnbeleggers. Het is beter om in een dalende markt kwaliteitsbedrijven te kopen die met korting handelen. Zo bereidt een belegger zich juist voor op de volgende bullmarkt in plaats van op een recessie. Bent u echter aangestoken door de koopbereidheid van Buffett, dan zijn er enkele juweeltjes te ontdekken in zijn aankopen, zoals TSMC en RH. Andere deelnemingen uit zijn portefeuille zijn ook goedkoop geworden, zoals Amazon.

Dat betekent niet dat er iets mis is met het kopen van veilige aandelen. Nou ja, misschien wel qua waardering. Veel van deze aandelen worden momenteel met een premie verhandeld. Dat maakt ze alleen interessant voor iemand met een kortere beleggingshorizon, een lage risicotolerantie of behoefte aan een vast dividendinkomen.

De bullmarkt komt altijd weer

Het zou zomaar kunnen dat de aandelenmarkten in 2023 nog verder dalen. Maar volgens Buffett is dat een goede zaak voor de kopers op de beurs, omdat zij profiteren van (nog) lagere instapprijzen.

Voor een langetermijnbelegger met wat droog kruit achter de hand, biedt de dalende markt een unieke kans om enkele topnamen met korting te bemachtigen. Dat is ook een manier om zich voor de bereiden. Op de bullmarkt welteverstaan, die altijd weer na een recessie komt.

Bekijk ook: De 10 belangrijkste lessen van Warren Buffett

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht