Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De beste chipbedrijven die geld krijgen van Biden

Chippers die gaan profiteren van de Chips and Science Act

President Biden wil met de Chips and Science Act de chipsector versterken en minder afhankelijk maken van China. De pandemie stelde halfgeleiderbedrijven voor enorme uitdagingen en daar trekt de grootste economie ter wereld lessen uit.

Analist Daniel Newman kijkt in een opinieartikel op MarketWatch welke chipbedrijven het meeste kunnen profiteren van de stimulering uit Washington.

De Chips and Science Act

Tijdens de pandemie steeg de vraag naar chips sterk en daarmee ook de prijzen, maar de toeleveringsketens haperden. Ineens kwam de afhankelijkheid van China en Taiwan aan het licht.

Het bracht de beleidsmakers in Washington ertoe om met de Chips and Science Act te komen: een stimuleringspakket ter waarde van 53 miljard dollar om de eigen chipindustrie te bevorderen. Het gaat bij deze wet om nationale veiligheid, veerkracht van de toeleveringsketen en technologisch leiderschap.

De gouden eeuw van globalisering is voorbij

De gouden eeuw van de globalisering ligt waarschijnlijk achter ons. De pendule zwaait nu naar de andere kant, en we gaan een toename van nationalistisch beleid zien. Deels komt dat door externe facturen zoals de houding van president Xi ten opzichte van Taiwan en de oorlog van Poetin tegen Oekraïne.

Zelfs Morris Chang, de oprichter van TSMC, noemt de globalisering zo goed als dood. De Chips and Science Act is het begin van een proces om de VS minder afhankelijk van Taiwan en China te maken. Daarbij gaat het ook om het beschermen van het technologische leiderschap en het afwenden van bedreigingen voor de nationale veiligheid.

Hoe verdelen we de pot?

Nu de wet is aangenomen is de grote vraag hoe de dollars worden toegewezen. Welke verdeling zorgt voor de beste resultaten voor de VS en de wereldwijde handelspartners? Newman geeft in het opinieartikel zijn mening.

Intel op 1, gevolgd door Micron, GlobalFoundries en IBM

Volgens de analist moet het grootste deel van de in totaal 52,7 miljard dollar naar Intel gaan. Intel is de grootste chipfabrikant van de VS en heeft toegezegd om de productie in de VS flink uit te breiden, waarmee het voldoet aan de eisen die de wet stelt in verband met essentiële infrastructuur en defensie. Newman ziet het als een uitgelezen kans voor Intel om het technologisch leiderschap te heroveren.

Na Intel zouden de gelden van de Chips Act moeten gaan naar Micron Technology, GlobalFoundries en IBM, in die volgorde. Micron heeft enorme binnenlandse toezeggingen gedaan, waaronder een recente investering van 40 miljard dollar in geheugenproductie die op lange termijn tienduizenden banen zal opleveren. Het bedrijf stuwt de Amerikaanse geheugenfabricage in de komende tien jaar op van een laag percentage naar bijna 10% van de wereldwijde productie.

GlobalFoundries en Tower Semiconductor zijn van cruciaal belang voor de uitbreiding van de productie van halfgeleiders met een spoorbreedte van meer dan 14 nanometer. Juist het tekort aan dit soort chips veroorzaakt voortdurend problemen in de toeleveringsketens van producten als auto's en allerlei apparaten.

IBM speelt een interessante rol in de productie van halfgeleiders en in onderzoek en ontwikkeling. Het kan Samsung Semi en Intel tot zijn klanten rekenen. De onderzoekscentra van IBM zijn cruciaal en zullen worden ingezet bij toekomstige procesinnovaties.

Senator Chuck Schumer wil New York op de kaart zetten als technologisch centrum; IBM, GlobalFoundries en Micron kunnen daarvan profiteren. Newman ziet veel dollars uit de Chips and Science Act die kant op vloeien.

Vergeet de productiebedrijven van halfgeleiders niet

Newman wijst ook op de investeringen van de ontwerpers van halfgeleiders die toezeggen om meer chips in de VS te produceren. Zij verdienen ook hun aandeel van de gelden voor R&D en werkgelegenheidsontwikkeling.

AMD, Nvidia, Qualcomm en andere bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan de sterke positie van Amerikaanse technologie op het gebied van datacenters, data-architectuur, AI, auto's en hoogtechnologische apparaten. En hun investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn essentieel om dat leiderschap te behouden.

Amerikaanse bedrijven moeten blijven investeren in essentieel onderzoek en ontwikkeling. Hoewel de wet meer gericht is op productie, zou het kortzichtig zijn om deze bedrijven over het hoofd te zien.

Hoe past TSMC hierin?

Alle Amerikaanse inspanningen betekenen volgens Newman niet dat TSMC geen grote speler zal blijven in de productie van grote hoeveelheden geavanceerde halfgeleiders voor Amerikaanse bedrijven zoals Apple, Qualcomm, Nvidia, AMD en Marvell.

TSMC heeft enorm geprofiteerd van de globalisering en offshoring. Het chipbedrijf past echter niet in de uitgangspunten van de Chips and Science Act. De gunstige handelsbetrekkingen met Taiwan hebben TSMC in staat gesteld een mondiale halfgeleidermoloch te worden - verdere subsidies zijn dus niet nodig. Gezien de spanning tussen China en Taiwan lijken verdere investeringen in TSMC te riskant en te onzeker om er dollars uit de Chips and Science Act voor in te zetten.

Lees ook: Twee chippers met veel koerspotentie

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht