Just Eat Takeaway behoort tot de top-picks van Morningstar

Door Belegger.nl op 19 januari 2023 11:40 | Views: 7.848

Just Eat Takeaway behoort tot de top-picks van Morningstar

Just Eat Takeaway verraste beleggers maandag met een positief bericht. De maaltijdbezorger maakt eindelijk winst, terwijl op een verlies werd gerekend. Morningstar stelt altijd al vertrouwen te hebben gehad in het bedrijf en legt uit waarom het tot de top-picks behoort.

De ebitda over de tweede jaarhelft bedroeg 150 miljoen euro positief, rekent Martin Crum van de IEX Beleggersdesk ons voor. "Dat is veel beter dan verwacht. De eerste jaarhelft bedroeg de ebitda nog 135 miljoen negatief! Wat een verbetering is hier gerealiseerd."

De winst is te danken aan de resultaten en efficiencyverbeteringen in de tweede helft van het jaar, aldus Morningstar-aandelenanalist Ioannis Pontikis. Martin Crum denkt dat er - behalve dat een beperkt aantal banen is geschrapt - ook is gesneden in de hoge marketingkosten. “We zullen echter op de definitieve jaarcijfers van 1 maart moeten wachten om inzicht te krijgen in hoe Just Eat Takeaway zo’n enorme verbetering wist te bewerkstelligen.”

'Daling aantal orders niet zorgwekkend'

Toch is het niet alleen maar halleluja. Beide analisten wijzen erop dat het aantal orders daalt. Pontikis: “Dat is te verklaren doordat in coronatijd consumenten ineens véél meer lieten bezorgen. In 2022, toen aan het begin van het jaar alles weer open ging, liep dat effect eruit. De daling is mijns inziens dan ook niet zorgwekkend.”

Bovendien steeg de omzet per order. “Restaurants wisten de inflatie door te berekenen aan klanten. Het gemiddelde bedrag per order steeg in Europa”, aldus de analist.

Beleggers beginnen er weer in te geloven

Het lijkt erop dat beleggers er ook weer in beginnen te geloven. Maandag steeg de koers na de publicatie van de update zo’n 10%.

Pontikis houdt op basis van fundamentele analyse van de sector waarin Just Eat opereert en de groeikansen, vast aan zijn fair value van 81 euro per aandeel. “Dat de markt uit angst het aandeel veel lager zette, was juist een kans om lekker laag in te stappen.” Just Eat Takeaway blijft een van zijn top-picks in de sector consumentengoederen.

'Eén zwaluw maakt nog geen zomer'

IEX Beleggersdesk-analist Crum waarschuwt wel dat één zwaluw nog geen zomer maakt. "Maar het is wel duidelijk dat topman Jitse Groen de boodschap van de markt heeft begrepen, dat de tijd van verliesgevend opereren voor het winnen van marktaandeel voorbij is."

Ook moet er nog een oplossing komen voor het ingelijfde Grubhub. "Kopers staan niet bepaald te dringen. Aan de andere kant is er geen enorme haast mee. Dankzij de 1,5 miljard euro die Just Eat ontving door de verkoop van iFood staat het concern er financieel tamelijk goed voor. En kan de tijd worden genomen om de resultaten bij Grubhub verder te verbeteren in afwachting van een definitieve oplossing", aldus Crum. Lees hier de volledige IEX Premium-analyse van Just Eat Takeaway.

Bekijk ook: 2 aantrekkelijk gewaardeerde Europese aandelen

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront