'Aandelen staat jaar vol verrassingen te wachten'

Door Belegger.nl op 20 januari 2023 08:40 | Views: 14.817

'Aandelen staat jaar vol verrassingen te wachten'

Het wordt een jaar vol verrassingen. Een diepe recessie is nog niet ingeprijsd in de koersen en dat kan slecht uitpakken voor aandelen. Als de recessie milder uitvalt dan verwacht, en dan vooral in Europa, kunnen aandelen echter onverwacht opbloeien.

Dat zegt Fabiana Fedeli, beleggingsstrateeg bij M&G. 

Verwacht het onverwachte

In de Equities and Multi Asset Outlook – Q1 2023 schrijft Fedeli: "Na drie jaar pandemie en een oorlog in Europa kunnen we ons als beleggers beter niet meer afvragen 'Wat kunnen we verwachten?', maar eerder 'Wat verwachten we niet, en waar zijn we dus niet op voorbereid?' Wat zijn de known unknowns?”

"We weten allemaal dat aandelen niet van recessies houden. Wij denken dat een diepe, lange recessie niet is ingeprijsd. Als die zich wel manifesteert, kan dat behoorlijke zwakte voor de aandelenmarkten betekenen. Maar verwacht het onverwachte. Het kan ook zomaar zo zijn - juist in Europa - dat de recessie veel milder wordt dan verwacht en de energiemarkt verder normaliseert. Dan kunnen aandelen flink stijgen."

Voorzichtig met banken

Wat zijn dan de interessante en minder interessante sectoren? In de outlook staat te lezen dat M&G voorzichtig is met de bankensector. "De waarderingen in de sector zijn aantrekkelijk en de kapitaalbuffers robuust. Maar banken hebben het doorgaans zwaar tijdens recessies, en recessies komen ook altijd met nare verrassingen voor banken. En zeker in Europa kunnen we er niet onderuit dat de koopkracht van consumenten flink onder druk staat."

De vermogensbeheerder ziet meer in de halfgeleidersector. "Voor de techsector in brede zin was 2022 een keerpunt: na acht jaar outperformance was dit het zwakste jaar voor de sector sinds de financiële crisis. Waar gaan we nu naartoe? Betekent deze pullback een uitzonderlijke koopkans? Of luidt die een periode van meerdere belabberde jaren in?"

Semiconductors kansrijk én aantrekkelijk gewaardeerd

Het antwoord is genuanceerd, aldus M&G. "Voor de brede sector voorzien we aanhoudende druk vanwege de hogere rente. Binnen de sector zelf verschillen de plaatjes enorm."

Semiconductoraandelen in het bijzonder zullen boven de rest uitsteken, omdat deze bedrijven het meest profiteren van langetermijntrends. Denk bijvoorbeeld aan de groeiende populariteit van elektrische voertuigen, maar ook aan alle chips die nodig zijn in de industrie en in huishoudelijke apparaten. Bovendien zijn de waarderingen van chipbedrijven nog altijd aantrekkelijk."

Mooi instapmoment in ESG-aandelen

Tot slot wijst Fedeli op de kansen bij duurzame bedrijven. "Beleggers moesten in 2022 niets hebben van ESG- en impactbeleggingen. In plaats daarvan kozen ze massaal voor waardeaandelen, grondstoffen-, defensie- en bankaandelen. De premie die eind 2021 nog op veel ESG-aandelen zat, is helemaal verdwenen. Dat biedt mooie instapmomenten."

Lees verder: TA: Europese beurzen staan op uitbreken

Reacties

2 Posts
Baasko
0
Als we geen recessie krijgen of milde recessie krijgen dan zijn bank aandelen erg goed koop en moeten nog hard gaan stijgen want straks vallen alle reserves vrij net als bij Corona.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront