Waarom short-sellers een nuttige dienst verlenen

Door Belegger.nl op 1 februari 2023 08:25 | Views: 8.715

Waarom short-sellers een nuttige dienst verlenen

Short-sellers verdienen geld wanneer de aandelenkoersen dalen. Ze lenen de aandelen van iemand die ze bezit. Ze verkopen ze tegen de marktprijs. Ze hopen dat de prijs daalt. Dan kopen ze de aandelen terug, geven ze terug aan de oorspronkelijke aandeelhouder, en strijken de winst op (of slikken het verlies).

Dus stel dat iemand denkt dat VageFintech Plc overgewaardeerd is. Die leent 100 aandelen van Big Passive Fund (BPF) en verkoopt ze tegen de marktprijs van 100 euro per aandeel. De shorter heeft nu 10.000 euro, maar is BPF 100 aandelen VageFintech schuldig.

Gelukkig daalt de koers van VageFintech naar 50 euro na een enorme winstwaarschuwing. De shorter geeft 5.000 euro uit om 100 aandelen te kopen, overhandig ze aan BPF, en houdt de 5.000 euro winst.

Waarom zou je luisteren naar short-sellers?

Dus dat is het mechanisme. Maar waarom zou iemand aandacht besteden aan short-sellers? Praten ze niet gewoon in hun straatje, zoals elke fondsbeheerder? Waarom zou je meer aandacht aan hen besteden dan aan alle analisten die blijven zeggen dat Alphabet of Amazon "buys" zijn, bijvoorbeeld, ongeacht de gebeurtenissen?

Het antwoord: omdat short gaan moeilijker en riskanter is.

Onbeperkte verliesmogelijkheden

Bij shorten staat veel op het spel. Het is veel riskanter dan "long" zijn en het is absoluut niet aan te raden voor particuliere beleggers. Ten eerste omdat de verliezen theoretisch onbeperkt zijn. Voor wie "long" is op een bedrijf (dat wil zeggen, voor wie de aandelen bezit), is het slechtste resultaat dat de aandelenprijs tot nul daalt. Het mogelijke verlies is duidelijk.

Maar er is geen plafond voor aandelenkoersen. Stel dat in het bovenstaande voorbeeld VageFintech Plc plotseling de aandacht had getrokken van de Wall Street Bets-menigte op Reddit, en een lading "ontaarde gokkers" (zoals ze zichzelf noemen) was ingestapt voor de grap en dreef de aandelenprijs op tot 250 euro.

Plotseling moet de shorter 25.000 euro uitgeven - en hij had er maar 10.000 - om BPF terug te betalen. Auw.

Timing doet ertoe

Ten tweede moet je de timing goed hebben. Wie denkt dat een aandeel belachelijk goedkoop is, kan long gaan en blijven zitten. Dat geld had elders misschien meer rendement opgebracht, en iedereen kan zich vergissen, maar er is geen druk om op een ongelegen moment te verkopen.

Dat kan niet als short-seller. Om te beginnen moet die betalen om de aandelen te lenen, dus er zijn lopende kosten aan verbonden. Sell & hold - "verkopen en vasthouden" - bestaat niet. En in het bovenstaande voorbeeld zouden alle andere short-sellers in paniek naar de uitgang snellen, waardoor de prijzen nog sneller en hoger zouden stijgen (dit is een "short squeeze", waarover op Reddit vorig jaar veel te doen was). Op een gegeven moment zou de shorter het bijltje erbij neer moeten gooien, en dat zou niet prettig zijn.

Markten stijgen doorgaans

Ten slotte is de realiteit dat aandelen als groep na verloop van tijd meestal in koers stijgen. Dus shorters proberen de individuele golven te vinden die zich terugtrekken in een steeds hoger opkomende zee.

Wie short gaat, moet dus veel overtuiging hebben. Het is een risicovolle strategie. Dus als ervaren beleggers bereid zijn hun geld op deze manier op het spel te zetten, dan is het zinvol om op te letten - vooral als u aandelen in het doelbedrijf bezit.

Word niet defensief

Als een bedrijf dat u bezit het doelwit is van short-sellers, is dit wat u moet doen.

 • Neem het serieus

  Mensen raken gehecht aan de aandelen die ze bezitten. Daar kunt u niets aan doen. Maar word niet meteen defensief. Het is aan u om dit kritisch te analyseren. Zoek uit wat de argumenten van de shorters zijn. Overweeg de punten die gemaakt worden. Als u geen antwoorden hebt op die punten, moet u uw reden om het aandeel te kopen opnieuw bekijken en zien of die nog steeds geldt.

  Heeft u die reden niet paraat? Het is handig om een beleggingsdagboek bij te houden.

 • Let op de reactie van het bedrijf

  Het is menselijk om je gekrenkt te voelen als je onder vuur komt te liggen. Maar er is een eenvoudige manier om te reageren op beschuldigingen van short-sellers: door in te gaan op hun punten. Als het management geen inhoudelijk antwoord heeft, en vooral als het begint te tieren over media-complotten, is dat een rode vlag.

 • Neem een beslissing

  U hoeft niet te verkopen. U hoeft al helemaal niet in paniek te raken. Short sellers hebben het ook wel eens mis. Maar negeer shorters niet omdat u een moeilijke beslissing wilt vermijden. U zult daar hoe dan ook spijt van krijgen.

Het kan ook nuttig zijn om na te gaan of een bedrijf waarin u overweegt te investeren veel short-sellers heeft. Een overzicht voor België, Nederland en een aantal andere Europese landen vindt u hier.

Lees ook: 4 tips van Charlie Munger voor tijdens bearmarkten

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront