Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Geeft het Amerikaanse groeicijfer reden tot optimisme?
Beeld: iStock

Geeft het Amerikaanse groeicijfer reden tot optimisme?

Vorige week werd de eerste schatting uitgebracht van de Amerikaanse economische groeicijfers over het vierde kwartaal. Mogen beleggers optimistisch zijn?

2,9% groei reden tot optimisme?

De Amerikaanse economie is belangrijk voor de economische groei wereldwijd. De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal met 0,7%. Dit is omgerekend 2,9% op jaarbasis. Deze groei was iets hoger dan verwachting van circa 2,7%.

Is deze hoger dan verwachte groei reden voor beleggers om optimistisch te zijn? Voor dat antwoord duiken we wat dieper in de onderliggende cijfers.

Voorraden zijn toegenomen

Hoewel een groeicijfer van +2,9% prima klinkt, valt er het een en ander op aan te merken. Om te beginnen is de groei van 2,9% een daling ten opzichte van de 3,2%-groei in het voorgaande kwartaal. Daarnaast valt op dat bijna 1,5% van de groei wordt veroorzaakt doordat de bedrijfsvoorraden per saldo zijn toegenomen.

De mutatie van voorraden zijn onderdeel van de binnenlandse investeringen. Toenemende voorraden kúnnen een positief signaal zijn als ondernemers zich voorbereiden op verwachte toekomstige omzetgroei. Maar ze kunnen ook een gevolg zijn van tegenvallende verkoopcijfers, waardoor ondernemers simpelweg met een hogere voorraad blijven zitten.

Dit laatste is goed mogelijk, aangezien de vraag naar producten dit jaar plaats moest maken voor de vraag naar diensten.

Consumentbestedingen groeien

De belangrijkste groeimotor van de Amerikaanse economie zijn consumentenuitgaven. In het vierde kwartaal droegen deze ruim 1,4 procentpunt bij aan de economische groei in het vierde kwartaal. Dat is best indrukwekkend gezien de hoge inflatie en de vele renteverhogingen door de centrale bank.

Kanttekening hierbij is wel dat de groei van consumentenuitgaven daalde ten opzichte van de groei in het derde kwartaal.

De Fed wil een lagere inflatie

De dalende groei van consumentenuitgaven past binnen de strategie van de Amerikaanse centrale bank (de Federal Reserve). Zij wil inflatie laten afkoelen door de economische groei af te remmen. Dit beleid is niet zonder risico en de kans bestaat dat de centrale bank met haar beleid een economische recessie veroorzaakt.

De Fed is bereid dit risico te nemen omdat de economische gevolgen van een langdurig hoge inflatie vele malen schadelijker zijn. Het verleden wijst uit dat te vroeg versoepelen ertoe kan leiden dat de inflatie opnieuw oplaait (met alle gevolgen van dien).

Matig is prima

Hoewel de economische groei van 2,9% hoger was dan verwacht, valt de groei bij nader inzien wel mee als we corrigeren voor de hogere voorraden.

Is dat er erg? Niet per sé. Een afkoelende economische groei past namelijk binnen het beleid van de Fed.

Een matiging van de economische groei en inflatie verkleint de kans dat de Amerikaanse bank haar beleid verder moet aanscherpen en zodoende de kans op een recessie vergroot. Tegelijkertijd tonen groeiende consumentenbestedingen aan dat de Amerikaanse consument zich goed staande weet te houden tijdens deze uitdagende economische omstandigheden.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht