Word abonnee en neem Beursduivel Premium
BlackRock: weerbaarheid is waar het om draait in 2023

BlackRock: weerbaarheid is waar het om draait in 2023

Volgens BlackRock draait het dit jaar voor beleggers allemaal om weerbaarheid; op het gebied van toeleveringsketens, op het gebied van klimaat en in macro-economisch opzicht. 

Dat schrijft de grootste vermogensbeheerder ter wereld in het rapport Thematics Outlook 2023.

Veerkracht in de supply chain

Er is inmiddels iets meer lucht gekomen in de supply chain, maar volgens BlackRock zijn de problemen zeker de wereld nog niet uit; de toeleveringsketens blijven in 2023 onder druk staan door de geopolitieke situatie. 

De afgelopen jaren zagen we de trend van reshoring, die nog eens werd versterkt door de coronapandemie, zoals ook in onderstaande figuur te zien is. Bij reshoring wordt de productie vanuit het buitenland weer teruggehaald. Het idee is om zo minder afhankelijk te zijn van buitenlandse partijen.

Een goed voorbeeld is de halfgeleidersector. Het grote tekort aan chips en de geopolitieke risico’s in het oosten van Azië zorgden ervoor dat Europa en Amerika weer wilden vertrouwen op de eigen binnenlandse productie. Op beide continenten wordt dat ook vanuit de politiek gestimuleerd, waardoor bedrijven flink zijn gaan investeren in productie in de eigen regio, om zo weerbaarder en minder afhankelijk te zijn.

Klimaat

"Het afgelopen jaar bracht meer extreem weer, van de overstromingen in Pakistan en Australië tot de hittegolven en bosbranden in Europa. De transitie naar een CO2-arme economie vraagt een grote omslag."

"Het 'decarboniseren' gaat in de diverse industrieën in verschillend tempo. De kunst is om de juiste bedrijven te selecteren. Welke ondernemingen 'doen meer met minder'? En welke CO2-intensieve bedrijven proberen hun uitstoot te verminderen en zijn zo een voorbeeld voor de sector? ESG-scores kunnen helpen bij die keuze."

Macro-economisch weerbaar zijn

Tot slot de weerbaarheid op macro-economisch gebied. BlackRock: "Het ophalen van kapitaal gaat veel bedrijven meer geld kosten, gezien de hogere rente. Dit, in combinatie met de aanhoudend hogere inflatie, zal een rem zetten op de groei. We verwachten dan ook grotere verschillen op aandelenmarkten omdat de waarderingen van bedrijven hierdoor verder uiteen zullen gaan lopen."

Sommige bedrijven profiteren, voor andere is het een tegenwind. BlackRock vindt vooral fintechbedrijven interessant. "De trend naar meer online betalen is voor hen gunstig, en hogere rentes zijn ook positief voor financials in bredere zin. Die zullen ons inziens meer winst kunnen maken, ondanks de onzekere macro-economische vooruitzichten. We zien nieuwe toetreders in de markt die steeds meer marktaandeel weten te winnen, en die hun winstgevendheid zien verbeteren."

Lees verder: Bereid uw portefeuille voor op klimaatverandering

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht