Word abonnee en neem Beursduivel Premium
5 Chinese aandelen om in het oog te houden

5 Chinese aandelen om in het oog te houden

Chinese aandelen hebben een paar flink slechte jaren achter de rug. De Covidpandemie en het zero-Covidbeleid van Beijing hebben de economie een flinke klap gegeven. In de tussentijd zorgde het hardhandige optreden van de Chinese overheid tegen technologie en IT-bedrijven zoals Alibaba, Tencent en NetEase voor forse tegenwind.

Nu lijkt de repressie van de Chinese techsector te zijn afgenomen, maar spanningen tussen China en de Verenigde Staten baren nieuwe zorgen. In de afgelopen paar maanden heeft het Witte Huis zendingen van belangrijke chiptechnologie naar China tegengehouden, bovenop de importheffingen en andere beperkingen op Chinese goederen.

In de tussentijd heeft China de coronamaatregelen grotendeels teruggeschroefd. Zal de Chinese economie na de Chinese nieuwjaarsperiode eindelijk weer aantrekken?

Hier zijn in ieder geval vijf aandelen die volgens Investors.com op termijn kunnen profiteren van de heropeniing van China.

Tencent

Tencent, dat een groot deel uitmaakt van de portefeuille van het in Nederland genoteerde Prosus, is China's berichten- en gamesgigant die ook groot is in online betalingen en belangrijke deelnames heeft in een reeks Chinese bedrijven, waaronder JD.com.

Prosus heeft al sinds 2001 een minderheidsaandeel in het moederbedrijf van onder andere League of Legends en Supercell. Dit belang is in de afgelopen jaren teruggebracht van 46% naar 28%.

De winst van Tencent is in de afgelopen vier kwartalen gedaald, en de omzet ook in het afgelopen half jaar, omdat het grootschalige optreden van de Chinese overheid tegen internetplatforms en nieuwe mobiele games zijn tol eiste. Verwacht wordt dat de winstgroei in 2023 zal terugkeren.

Trip.com

Trip.com is een Chinese online reisorganisatie die werkt in verschillende landen. Nu China heropent, staan miljoenen mensen te popelen om in China en elders te reizen.

De onderneming heeft in het derde kwartaal van 2022 sterke resultaten geboekt. De totale netto-omzet steeg met 29% op jaarbasis en met 72% op kwartaalbasis, vooral dankzij het robuuste herstel op de Chinese binnenlandse markt. Het bedrijf is optimistisch over de vraag naar reizen en analisten verwachten een sterke groei in 2023-2024.

Canadian Solar

Hoewel Canadian Solar eigenlijk is gevestigd in Ontario, Canada, is het voor iets meer dan 20% in Chinese handen. Ook de productie vindt grotendeels plaats in China. Het bedrijf maakt en installeert zonnepanelen en ontwikkelt en bouwt zonne-energiecentrales.

De winst per aandeel van de zonnepanelenfabrikant daalde in 2019, 2020 en 2021, maar analisten verwachten dat deze meer dan verdubbelt in 2022 en dat dit doorzet naar een stijging met 68% in 2023. De winst per aandeel steeg met 494% en 167% in de laatste twee kwartalen.

Pinduoduo

PDD Holdings, het moederbedrijf van Pinduoduo, is de nummer drie in e-commerce in China, na Alibaba en JD.com. Maar het bedrijf heeft de afgelopen maanden beter gepresteerd dan zijn grotere rivalen, omdat de focus op lage prijzen de consument aanspreekt in de lastige economische situatie. PDD Holdings breidt zijn activiteiten overzee uit en besteedde bijvoorbeeld veel geld aan een Super Bowl-commercial om zijn Amerikaanse e-commercesite Temu aan te prijzen.

De omzetgroei is in de eerste drie kwartalen van 2022 versneld, van 5% tot 50%. De winst van Pinduoduo steeg met 256% in het derde kwartaal.

Baidu

Baidu is China’s eigen zoekmachinegigant, vergelijkbaar met Google. Daarbij is het een grote speler op het gebied van autonoom rijden. De zelfrijdende software wordt getest in verschillende grote steden. De joint venture met autoproducent Geely zou in 2023 moeten beginnen met leveren, en op 7 februari bevestigde Baidu dat het zijn AI-chatbot Ernie in maart zal lanceren.

Het zoekmachinebedrijf meldde bij de presentatie van de vierdekwartaalcijfers dat de winst per aandeel in het vierde kwartaal met 21% is gestegen. De omzet daalde voor het tweede achtereenvolgende kwartaal met 8%.

Veel kansen in China, maar ook veel risico

Met het heropenen van de Chinese economie na twee jaar hardhandig zero-Covidbeleid komen er voor beleggers weer kansen in beeld, en deze vijf aandelen zijn daar voorbeelden van. Ten opzichte van Europese en zeker Amerikaanse beursfondsen zijn deze Chinese bedrijven goedkoper, maar daar staat ook meer risico tegenover.

Technologiebedrijven in China zijn vooralsnog overgeleverd aan de grillen van Beijing en een handelsoorlog met het Westen komt deze fondsen niet ten goede. Al met al zijn er met het ontwaken van de Tijger in het Oosten veel kansen, maar ook veel risico’s voor beleggers bijgekomen.

Lees ook: China's grote comeback – waar liggen de kansen?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht