Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hobbelige start voor grondstoffen in maart

Hobbelige start voor grondstoffen in maart

De maand maart begon zwak nadat China en de VS met slecht nieuws voor de markt kwamen. De Bloomberg Commodity Index, die een breed palet van grondstoffenfutures volgt, noteert 1,7% lager op maandbasis en 7% lager op jaarbasis. De verliezen deze maand worden aangevoerd door energie en industriële metalen.

De kracht van het verwachte herstel in China kreeg vorige week een tegenslag. De Chinese leiders kondigden namelijk een conservatieve groeidoelstelling van 5% voor 2023 aan. Dit is een van de laagste doelstellingen in decennia.

In combinatie met slechts een bescheiden verhoging van de fiscale steun verlaagde dit de verwachtingen voor extra stimulansen om het economisch herstel te versnellen. Volgens ons komt dit komt deels doordat de Chinese regering wil voorkomen dat ze dezelfde fouten maakt als andere regeringen en centrale banken, die de inflatie naar een hoogtepunt in vier decennia hebben gedreven. 

Powell voert strijd tegen inflatie op

Ondertussen voerde Fed-voorzitter Jerome Powell zijn aanval op de aanhoudende inflatie op. Hij vertelde een afvaardiging van de Amerikaanse senaat dat hij bereid was om het tempo van de renteverhogingen op te voeren tot een hoger dan verwacht niveau als de economische cijfers krachtig blijven. 

Zijn commentaar ondersteunde verder het standpunt dat het beleid van de Amerikaanse centrale bankiers zeer datagedreven zal blijven. Het zal de rente blijven verhogen ondanks een duidelijk risico voor de economische vooruitzichten. Zijn woorden zorgden voor een sterkere dollar. Wij zullen de dollar op de voet blijven volgen, gezien zijn omgekeerde correlatie met grondstoffen (vooral goud). 

We houden de timing nauwlettend in de gaten

Wij houden de timing van de van de piek van de rente nauwlettend in de gaten, evenals hoe agressief de markt een volgende verlaging inprijst. De hoogste rentestand wordt momenteel rond juli ingeprijsd op 5,34%, tegen 5,70 eerder deze week. Bovendien is het volgende tempo van renteverlagingen versneld tot 125 basispunten in de volgende 12 maanden.

Dit is belangrijk omdat goud historisch goed presteert in de maanden na een piek in het belangrijkste rentetarief van de Fed, waarbij zo'n piek vaak gepaard gaat met een zwakkere dollar en lagere obligatierentes.

De prijs van ruwe olie blijft daarnaast nog steeds hangen in een bandbreedte. Daarbij slaagt de stijgende vraag in Azië er tot nu toe in de donkere wolken elders te compenseren, vooral in de VS. Hoewel gegevens wijzen op een sterk herstel van de vraag vanuit een heropend China, bleef de markt teleurgesteld achter nadat de regering de zwakste groeidoelstelling in decennia bekendmaakte.

Bovendien hield de bezorgdheid over een bankencrisis, hoe klein ook, de risicobereidheid aan de lage kant. We denken niet dat de olieprijs op korte termijn een bepaalde kant opgaat en daardoor gevangen blijft in de huidige bandbreedte, in ieder tot de tweede jaarhelft.

Goud en zilver tuimelen

Goud en zilver maakten midweeks een duikeling toen Fed-voorzitter Powell stelde dat de Fed bereid was om het tempo van de renteverhogingen te verhogen. Goud tuimelde, voordat het opnieuw steun vond op een niveau van $1800. Goud liet volgens mij daarmee zijn grote kracht zien. Het weerstond de sterke dollar, die afgelopen week op het hoogste punt van het jaar noteerde.

Ondertussen raakte zilver het laagste punt in vier maanden, voordat het rond de $20 weer wat hernieuwde koopinteresse vond. 

Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht