Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Silicon Valley Bank
Beeld: iStock

Silicon Valley Bank

Afgelopen vrijdag moest Silicon Valley Bank haar deuren sluiten. Beleggers reageerden geschrokken. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Silicon Valley Bank (SVB) richtte zich voornamelijk op technologische startups met bankproducten als leningen en deposito’s. In de jaren na de financiële crisis waren renteniveaus laag, waardoor startups eenvoudig geld konden lenen om investeringen te doen. Ze brachten hun geld vaak onder bij SVB. Mede hierdoor kon SVB uitgroeien tot de 16e bank van de VS.

Tech-startups hebben last van hogere rente

In 2022 kwam een einde aan de lage rente. Door de sterk opgelopen inflatie steeg de marktrente en verhoogde de Amerikaanse centrale bank haar beleidsrente met 4,5 procentpunt. En waarschijnlijk zal het daar niet bij blijven.

Hogere rente maakt het voor technologische startups steeds lastiger om bijvoorbeeld financieringen rond te krijgen. Dit zorgde voor een afname van deposito’s die door deze klanten bij SVB werden ondergebracht.

Obligatiebeleggingen onder water

Voor SVB was de hogere rente extra problematisch omdat zij een groot gedeelte van de ontvangen deposito’s had belegd in vastrentende obligaties. Door de hogere rente was de waarde van deze obligaties gedaald. Normaal gesproken hoeft dit zogenaamde ‘ongerealiseerde verlies’ geen probleem te zijn, ware het niet dat SVB de obligaties moest verkopen om haar liquiditeitspositie te verbeteren.

Bank run

Op woensdag 8 maart maakte SVB bekend dat zij $21 miljard aan obligaties had verkocht en hierdoor een verlies van $1,8 miljard had gerealiseerd. Ook kondigde de bank aan een aandelenemissie te doen om de balans verder te versterken. Niet lang daarna volgde een downgrade van kredietbeoordelaar Moody’s.

Alsof de situatie al niet penibel genoeg was voor SVB riepen bekende investeerders op om deposito’s bij SVB op te nemen. Dit resulteerde uiteindelijk in een bank run, waarbij veel klanten tegelijk hun geld wilden opnemen.

Overheid grijpt in

Banken zijn niet in staat om op korte termijn een groot gedeelte van hun deposito’s uit te keren, ook SVB niet. De Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) besloot daarop om de bank te sluiten. Zondag 12 maart maakte de Amerikaanse overheid bekend dat alle deposito’s van SVB veilig worden gesteld.

Normaal gesproken zijn in de VS alleen de deposito’s tot $250.000 verzekerd bij dit soort gebeurtenissen. De Amerikaanse overheid maakte in dit geval dus een uitzondering door te garanderen dat alle deposito’s opneembaar zullen zijn.

Voorkomen domino-effect

Het klantenbestand van SVB bestond grotendeels uit klanten die een deposito aanhielden van meer dan $250.000 - veelal durfkapitalisten. Als deze gelden grotendeels in rook zouden opgaan, zou dat veel bedrijven in de problemen brengen. Die kunnen dan bijvoorbeeld niet langer het salaris van hun werknemers uitbetalen. Deze ontwikkeling kan op den duur tot een ongewenst domino-effect leiden.

Door de grenswaarde van $250.000 los te laten wil de Amerikaanse overheid voorkomen dat het bankensysteem wordt aangetast door het omvallen van SVB.

Geen bankencrisis

SVB was een nichebank die uitzonderlijk veel vastrentende obligaties op de balans aanhield. Hierdoor resulteerde een sterk stijgende rente in een bank run die de bank uiteindelijk fataal werd.

Bij de meeste grootbanken ligt dat anders. De Amerikaanse overheid verwacht dan ook niet dat dit de voorbode was van een nieuwe bankencrisis.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 april

    1. Japan handelsbalans maart volitaliteit verwacht
    2. ASML Q1-cijfers
    3. Just Eat Takeaway Q1-cijfers
    4. CM.com Q1-cijfers
    5. TomTom Q1-cijfers en jaarvergadering
    6. VK consumenten- en producentenprijzen maart
    7. KPN jaarvergadering
    8. EU inflatie maart (def.) Voorlopig cijfer: 2,4% YoY. Kerninflatie: 2,9% YoY volitaliteit verwacht
    9. Abbott Laboratories Q1-cijfers
    10. VS hypotheekaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht