3 verkoopsignalen voor biotechaandelen

Door Belegger.nl op 27 maart 2023 08:35 | Views: 12.264

3 verkoopsignalen voor biotechaandelen

Weten wanneer je moet houden of verkopen. Dat is zeker de vraag bij biotechaandelen. Zelfs voor langetermijnbeleggers blijft er soms niet veel anders over dan zich uit een belegging terug te trekken. Maar de beslissing om de stekker uit een biotechpositie te trekken is vaak moeilijk.

The Motley Fool wijst op 3 verkoopsignalen die een biotechbelegger serieus moet nemen om winst te nemen of minimaal het verlies te beperken. 

  1. Let op de uitspraken van het management
  2. Let op als concurrenten ver voor liggen
  3. Let op als de groei vertraagt en de winst al mooi genoeg is

1. Pak uw biezen als het management spreekt over 'strategische alternatieven'

De koers heeft doorgaans te lijden als een biotechbedrijf meldt dat de klinische tests niet gingen zoals al die tijd gepland was. Maar na een reeks mislukkingen in de meest vergevorderde onderzoekprogramma's klinkt soms de gevreesde zinsnede dat strategische alternatieven worden geëvalueerd.

Die 'alternatieven' gaan meestal gepaard met ontslagen en betekenen doorgaans dat er twijfel bestaat over de toekomst van het bedrijf, aangezien de meest veelbelovende projecten in de pijpleiding op een mislukking zijn uitgelopen. De volgende stappen zijn vaak de verkoop van de farmaceutische activa en het beëindigen van de activiteiten. Uitgekocht worden door een concurrent is dan één van de aantrekkelijkste alternatieven, maar die is niet altijd beschikbaar.

Als u toevallig hoort dat bij een van uw beleggingen gesproken wordt over strategische alternatieven, dan hebt u waarschijnlijk al meerdere mislukte klinische proeven of andere tegenvallers voorbij zien komen. Dat waren minder ernstige waarschuwingssignalen. Maar het is uiterst onwaarschijnlijk dat het beter wordt als het management openlijk spreekt over de verkoop van bedrijfsonderdelen, dus sluit uw positie en zoekt iets anders.

2. Liggen concurrenten ver voor?

Er is vaak ruimte voor meer dan één concurrent op biofarmaceutische markten. Twee geneesmiddelen die dezelfde ziekte behandelen, kunnen subtiele of minder subtiele verschillen vertonen waardoor artsen verschillende medicijnen voorschrijven aan verschillende groepen patiënten. En daarom is het meestal niet de moeite waard om een aandeel te verkopen alleen omdat een concurrent erin slaagde als eerste de markt te betreden. 

Een recent voorbeeld hiervan is de coronapandemie. Terwijl Pfizer en BioNTech sneller waren dan Moderna en Johnson & Johnson, was er zoveel vraag naar coronavirusvaccins dat de anderen daarna nog miljarden konden verdienen. Maar niet elk bedrijf dat een Covid-19-vaccin wilde ontwikkelen, had dezelfde ervaring.

Novavax kreeg zijn kandidaatvaccin zo veel later dan de concurrentie goedgekeurd dat het er niet in slaagde voldoende marktaandeel te verwerven om winstgevend te worden en nu dreigt het zelfs failliet te gaan. De les is dat tijdlijnen belangrijk zijn. En hoe heter de markt, hoe meer vertraging in het op de markt brengen van het medicijn een teken wordt om te verkopen. 

3. Schroom niet een fraaie koerswinst te verzilveren

Het laatste verkoopsignaal waar u acht op moet slaan, is als u een grote koersstijging hebt meegemaakt en er reden is om aan te nemen dat de toekomstige prestaties zwakker zullen zijn. Het is geen schande om uw aandelen te verkopen als u een grote winnaar in handen hebt en niemand dwingt u om uw beleggingen net zo lang te houden als Warren Buffett.

Als u bijvoorbeeld een van de gelukkigen was die in BioNTech investeerde vóór de pandemie, is het waarschijnlijk zinvol om winst te nemen na een rendement van 822%. En dat geldt des te meer omdat de inkomsten naar verwachting zullen dalen nu de vraag naar het vaccin afneemt.

Vanzelfsprekend kunt u uw belegging nog 10 jaar vasthouden en misschien nog veel meer koerswinst realiseren, of u kunt uw winst herinvesteren in een sneller groeiend bedrijf dat mogelijk veel eerder zal renderen. Het is niet vereist dat u verkoopt, maar zodra u een groot rendement hebt behaald, is het de moeite waard om na te denken of u uw belegging zult verzilveren en een beter rendement met een andere investering kunt behalen.

Bekijk ook: De opkomst en ondergang van corona-aandelen

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront