Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Drie redenen om goud te kopen

Drie redenen om goud te kopen

Goud levert in tegenstelling tot obligaties en aandelen geen direct inkomen op in de vorm van rente of dividend. Toch zijn er volgens de World Gold Council tal van redenen om goud op te nemen in de portefeuille.

Allereerst is er de functie van goud als onderdeel van de reserves van een land. Het was een tijd uit de mode voor centrale banken om goudreserves te hebben: vooral Europese centrale banken verkochten veel goud aan het eind van de vorige en het begin van deze eeuw. Maar die trend is sinds de kredietcrisis van 2008 voorbij.

Centrale banken kopen weer

In 2022 hebben centrale banken 1136 ton goud gekocht met een waarde van ongeveer 70 miljard dollar. Sinds dit wordt bijgehouden vanaf de jaren 50 is dat nog niet eerder zo veel geweest.

Goud is vooral populair bij centrale banken in opkomende markten, omdat het in turbulente tijden een stabiele basis biedt. Bovendien is het een welkome aanvulling op dollars en Amerikaanse staatsobligaties.

Grondstof

Ten tweede is goud geliefd als grondstof voor sieraden en technische apparatuur. Er is daarom een correlatie met de welvaart van een land. Hoe beter het gaat met de economie, hoe meer sieraden er worden gekocht. Bij een schaars goed als goud betekent dat stijgende prijzen.

De World Gold Council heeft uitgerekend dat de productie van goud met slechts 1,7% per jaar is gegroeid over de laatste 20 jaar. Dat is veel minder dan de geldvoorraad (dollars, euro’s, etc.). Vermogende mensen zien mede daardoor in goud ook een interessante manier om te sparen voor de lange termijn.

Ten derde heeft goud een functie als liquide safe haven. Als er veel onrust op de financiële markten is, werkt dat vaak in het voordeel van goud. Het is bovendien een zeer liquide en diepe markt. Wereldwijd wordt de waarde van de goudvoorraad geschat op 4800 miljard dollar.

8% per jaar

Bij een goudbelegging draait alles om de prijs. Volgens de World Gold Council hebben beleggers daarover geen klagen. Sinds 1971 - het einde van Bretton Woods en de goudstandaard - is de goudprijs met gemiddeld 8% per jaar gestegen, waardoor het edelmetaal ook bescherming bood tegen inflatie.

Lees ook: Om deze drie redenen stijgt goud naar recordhoogte

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht