Wat is het beste chipaandeel: ASML, Navitas of Silicon Motion?

Door Belegger.nl op 19 mei 2023 08:30 | Views: 10.245

Wat is het beste chipaandeel: ASML, Navitas of Silicon Motion?
Beeld: ASML

Hoewel economische tegenwind in het verschiet ligt, kunnen de beste halfgeleideraandelen nog steeds erg relevant zijn. Fundamenteel blijven de ontwikkelaars zoeken naar innovatie, en aangezien zoveel van de gemakken die wij als vanzelfsprekend beschouwen afhankelijk zijn van computerchips, is het een segment met aanzienlijke opwaartse kansen. Wat is de beste keus?

Josh Enomoto bespreekt op InvestorPlace drie intrigerende chipbedrijven, waaronder een uit Nederland.

ASML: een Nederlandse topper

ASML is volgens Josh Enomoto een van de beste chipaandelen om te kopen vanwege de relevantie voor de bredere techindustrie.

Het Veldhovense bedrijf is gespecialiseerd in de productie van lithografiemachines. In feite is lithografie de duurste stap bij het maken van geavanceerde microchips, en ASML is het enige bedrijf ter wereld dat hoogwaardige lithografiemachines produceert.

Sinds het begin van dit jaar is het aandeel ASML al met meer dan 19% gestegen. Financieel gezien biedt het bedrijf een evenwichtig profiel met een hoge fiscale stabiliteit en een laag faillissementsrisico. Operationeel gezien bedraagt de omzetgroei van ASML over drie jaar 23,8%. Daarmee overtreft Hollands glorie toch maar even 76,36% van chipbedrijven. Wat de winstgevendheid betreft bedraagt de nettomarge van ASML 28,23% over een periode van drie jaar. Dat is beter dan 92,41% van de concurrenten. Tot slot ligt het gemiddelde koersdoel op 788,50 dollar, wat een opwaarts potentieel van meer dan 25% inhoudt.

Silicon Motion Technology: potentieel met risico

Silicon Motion Technology is een Amerikaans-Taiwanees bedrijf dat NAND-flashcontrollers levert voor solid-state opslagapparaten. Volgens Enomoto is het een van de beste chipaandelen om te kopen, zowel qua relevantie als qua enorm opwaarts potentieel.

Maar Silicon Motion is geen belegging voor doetjes. De aandelen zijn sinds januari met meer dan 16% gedaald. In de afgelopen 12 maanden ging er bijna 42% van de marktwaarde af. Wie niet tegen verliezen in zijn portefeuille kan, kan dus beter verder zoeken.

Enomoto wil vooral de onderliggende financiële kracht niet negeren. Zo heeft Silicon Motion geen schulden, wat het bedrijf vet op de botten geeft in moeilijke tijden. Operationeel gezien bedraagt de omzetgroei van het bedrijf over drie jaar 29,8%, wat beter is dan 84,54% van de concurrentie. Het bedrijf wordt verhandeld tegen een trailing multiple van 7,82 en hij acht het daarmee ondergewaardeerd.

Analisten geven een gemiddeld koersdoel van 86,50 dollar, wat een opwaarts potentieel van bijna 61% inhoudt.

Navitas Semiconductor: risico met potentieel

Navitas Semiconductor is gevestigd in Californië. Het is een van de kleinere bedrijven onder de beste chipaandelen. Navitas is gespecialiseerd in energiechips en kan daarmee een belangrijke rol spelen in snellaadnetwerken voor elektrische voertuigen. Het technologiebedrijf biedt ook toepassingen op andere gebieden, zoals mobiele telefonie, datacenters en zonne-energieapparatuur.

Navitas is misschien geen bekende naam, maar hetzeker de aandacht van beleggers op zoek naar chipaandelen met opwaarts potentieel. Sinds het begin van het jaar steeg het aandeel met bijna 84%. Het momentum wekt de indruk dat het aandeel nog hoger zou kunnen gaan.

Financieel gezien beschikt Navitas over een stabiele balans, met als belangrijkste punt de cash-to-debt ratio van 16,8 (beter dan 75,24% van de concurrentie). Door zijn kleine omzetprofiel is Navitas echter een ambitieuze onderneming. Analisten zijn unaniem van mening dat Navitas een goede aankoop is. Hun gemiddelde koersdoel ligt op 9 dollar, wat een opwaarts potentieel van ruim 10% inhoudt.

Lees ook: Mega-investeringen op komst: wie profiteert?

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront