8 topaandelen in kwantumcomputing

Door Belegger.nl op 23 mei 2023 08:30 | Views: 8.690

8 topaandelen in kwantumcomputing

Kwantumcomputing heeft de toekomst. Daar spelen techbeleggers op in. Wat zijn dan de beste aandelen om blootstelling te verkrijgen aan deze hightech-ontwikkeling?

Brian O’Connell zet op US News Money acht aandelen in kwantumcomputing op een rij.

De mogelijkheden van ‘quantum computing’ zijn ongekend. Deze technologie kan in een paar seconden problemen oplossen waar de snelste supercomputers weken over doen. We staan voor een kwantumtijdperk, stelt Ekaterina Almasque, medeauteur van het rapport State of Quantum 2022. Beleggers beginnen zich in te kopen in het potentieel van kwantumcomputing, erkennen het opkomende commerciële potentieel ervan en ondersteunen dit met aanzienlijke investeringen. Uit het rapport blijkt dat de particuliere investeringen in kwantumcomputing alleen tussen 2017 en 2021 al met 500% zijn toegenomen.

Een recent rapport schat de wereldwijde markt voor kwantumcomputing op meer dan 10 miljard dollar in 2022 en tegen 2030 zal deze een omvang van 125 miljard dollar hebben. Dat komt neer op een jaarlijkse groei van 37%. Met welke aandelen kunnen beleggers dan het beste profiteren van de kwantumcomputerrevolutie?

Microsoft: voorloper in kwantum in de cloud

Microsoft is een innovatieve voorloper op het gebied van kwantumcomputing. Het biedt als een van de eerste bedrijven een open-cloud ecosysteem voor kwantumcomputing, waarmee ontwikkelaars kwantumtoepassingen kunnen realiseren.

In februari introduceerde Microsoft de Integrated Hybrid-functie in Azure Quantum waarmee kwantum- en klassieke computing naadloos kunnen worden geïntegreerd in de cloud. Nu de ontwikkelingen op het gebied van kwantumcomputing gestaag doorgaan en Azure in het laatste kwartaal met 27% is gegroeid, moet dit in 2023 vruchten gaan afwerpen.

Analisten geven een sterk koopadvies af voor het aandeel en zien een opwaarts potentieel van 5,7%.

IBM: de oude reus is innoveren nog niet verleerd

IBM is een van de weinige grote ontwikkelaars van kwantumcomputers die zijn eigen computerchip en besturingssystemen bezit, beide gebonden aan de Quantum System One kwantumcomputer.

IBM heeft grote commerciële stappen gezet en onder meer Raytheon Technologies, Sony, Samsung en de Amerikaanse overheid maken momenteel gebruik van IBM-programma's voor kwantumcomputing of werken samen met IBM om robuustere kwantumcomputing-systemen te bouwen.

IBM scoort ook regelmatig hoog in bedrijfsinnovatieranglijsten; beleggers kunnen er zeker van zijn dat deze bluechip weet wat hij doet op het gebied van kwantumcomputing. Analisten geven een gemiddeld koersdoel van 147,38 dollar. Dat betekent een opwaarts potentieel van 19,5%.

Nvidia: onmisbaar voor de hardware

Nvidia is een van de belangrijkste leveranciers is van grafische chips, of GPU's, die worden gebruikt om snellere computerprestaties mogelijk te maken. Nvidia is actief aan de hardware-kant van de kwantumcomputermarkt met zijn DGX Quantum die GPU's en kwantumcomputers samenvoegt en wordt aangedreven door de Grace Hopper Superchip.

Nvidia kan een solide langetermijnspeler zijn voor beleggers in kwantumcomputing, gezien zijn belangrijke rol in de wereldwijde halfgeleidermarkt en zijn opkomende rol in kwantumarchitectuur. Het kan zijn dat die rol misschien pas over enkele jaren gaat renderen. Analisten zijn gecharmeerd van het aandeel en geven er een sterk koopadvies voor.

Alphabet: zeker een top 5-speler

Alphabet, de moeder van zoekmachinegigant Google, is al langer actief in de kwantumcomputingmarkt. In 2018 introduceerde het bedrijf Bristlecone, zijn 72-qubit kwantumprocessor. Het bedrijf voor kwantumcomputing en kunstmatige intelligentie is intussen afgesplitst.

Onlangs kondigde Alphabet een baanbrekende ontwikkeling in de kwantumcomputingmarkt aan, door te melden dat het fouten kan verminderen door het aantal qubits dat in rekenprocessen wordt gebruikt, op te voeren.

Alphabet bouwt aan een solide kwantumcomputingplatform. Het bedrijf zal in de toekomst tot de top vijf van technologiebedrijven in de kwantumsector moeten behoren. Analisten geven een koopadvies, met 7,9% opwaarts potentieel.

Honeywell International: gevuld met toptalent

Quantinuum, de kwantumcomputeronderneming van Honeywell Quantum Solutions en Cambridge Quantum, heeft onlangs Raj Hazra aangesteld als CEO. Er is grote behoefte aan topbestuurders en visionairs die de vertaalslag maken van de wetenschappelijke theorie naar commercieel gebruik van kwantumcomputing.

Quantinuum heeft met name ervaring met de ontwikkeling van kwantumcomputingproducten in de sectoren internetbeveiliging, klimaatmodellering en geneesmiddelen, en beschikt volgens Hazra over uitstekend engineeringtalent. Analisten zien voor het aandeel een opwaarts potentieel van 15,2%.

Amazon: genoeg inkomsten om ook in kwantum groot te worden

Amazon zet via Amazon Quantum Solutions Lab en AWS Center for Quantum Networking in op de ontwikkeling van kwantumnetwerkoplossingen. Amazon Braket onderzoekt en ontwikkelt nieuwe kwantumcomputingtechnologieën.

Amazon is een speler met veel geld die nieuwe producten kan ontwikkelen in de wetenschap dat zijn enorme inkomstenbasis de kwantumingenieurs alle tijd kan geven die ze nodig hebben om de markt onder controle te brengen. De aandelen worden als koopwaardig gezien en analisten voorspellen een opwaarts potentieel van 20,7%.

Intel: behalve in chips straks ook groot in kwantumcomputing

Intel is het grootste halfgeleiderbedrijf ter wereld. Het neemt ook belangrijke stappen om zich te positioneren als een van de rijzende sterren in de markt voor kwantumcomputers.

Recent introduceerde Intel zijn quantum software development kit, of Quantum SDK, om technici te helpen bij hun onderzoek naar kwantumalgoritmen en -toepassingen. Intel Quantum SDK zal ontwikkelaars niet alleen helpen om te leren hoe ze die kunnen simuleren, maar het zal ook de industrie vooruithelpen door een gemeenschap van ontwikkelaars te creëren die de ontwikkeling van toepassingen zal versnellen, zodat ze klaar zijn als Intels kwantumhardware beschikbaar komt.

Taiwan Semiconductor Manufacturing: snelle groeier in chips en kwantumtechnologie

TSMC is een vijfjarig strategisch partnerschap met het Taiwanese ministerie van Wetenschap en Technologie aagegaan: de hoeksteen van de plannen om het nieuwe cloud computing platform te gebruiken om kwantumtoepassingen te ontwikkelen voor de commerciële markt.

Koppel die inspanningen aan de reputatie van TSMC als een van de beste halfgeleiderbedrijven ter wereld, goed voor jaarlijks 10% tot 15% omzetgroei, en het is duidelijk waarom ook dit bedrijf thuishoort bij de belangrijke spelers in kwantumtechnologie. Analisten plakken een koersdoel op het aandeel dat een potentiële stijging van 38,5% inhoudt.

Lees ook: 'Bodem van cyclus chipmarkt bereikt'

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront