Dip in lithiumprijs biedt koopkansen voor beleggers: 3 aandelen

Door Belegger.nl op 26 mei 2023 08:00 | Views: 16.559

Dip in lithiumprijs biedt koopkansen voor beleggers: 3 aandelen

De lithiumprijzen zijn met 70% gedaald ten opzichte van de piek van november vorig jaar. Dat lijkt een goed moment om in te stappen in de beste lithiumaandelen, die profiteren van overeenkomsten met de grootste fabrikanten van elektrische voertuigen, zo meldt InvestorPlace.


De lithiumprijzen zijn fors gekelderd na een twee jaar durende hausse. De spot-prijs van lithium piekte in november vorig jaar. Lithium is een belangrijke component in batterijen voor elektrische voertuigen (EV).

De daling van 70% wordt toegeschreven aan een terugval op de Chinese markt voor elektrische voertuigen, maar ook door een verzwakkende wereldeconomie en wereldwijd dalende vraag van consumenten naar EV’s.

De daling biedt een koopkans voor slimme beleggers, want de prijs van lithium kan volgens Fortune Business Insights tussen nu en 2028 met meer dan 50% stijgen.

Dit is de top drie van InvestorPlace.

Lithium Americas: de katalysatoren voor een hogere koers zijn er

Het aandeel Lithium Americas is met 28% gestegen sinds januari. Nog altijd koerst het daarmee 10% lager dan waar het 12 maanden geleden stond en 42% onder de piek van april 2022.

Het aandeel is meegetrokken door de crash van de lithiumprijzen, maar het bedrijf blijft een toonaangevende producent.

Lithium Americas exploiteert lithiummijnen in North Carolina en South Dakota. Er zijn diverse katalysatoren die de aandelenkoers kunnen opdrijven, waaronder een nieuwe lithiummijn in Argentinië waar naar verwachting dit jaar de productie zal worden opgestart. Dan is er ook nog het Thacker Pass-project, waarin ook General Motors fors heeft geïnvesteerd.

Verder speelt Lithium Americas met het plan om zijn Argentijnse en Noord-Amerikaanse activiteiten op te splitsen in twee afzonderlijke entiteiten.

Albemarle: de beste koopkans in de sector

Om Albemarle kun je niet heen. Het is de grootste lithiumproducent voor batterijen voor elektrische voertuigen ter wereld. Het bedrijf realiseerde een winst van 490% tussen maart 2020 en november 2022, maar de crash van de lithiumprijzen heeft Albemarle bijzonder hard getroffen: in de afgelopen zes maanden is de beurskoers met maar liefst 27% gekelderd.

Ook Albemarle heeft overeenkomsten gesloten met toonaangevende automobielbedrijven. Het bedrijf kondigde onlangs een deal aan met Ford, waardoor de autobouwer zijn EV-productie kan opschalen.

Analisten schroeven hun adviezen voor het aandeel op. UBS noemt het aandeel de beste koopkans in de chemiesector en heeft het aandeel onlangs opgewaardeerd naar een "buy"-rating en een koersdoel van 255 dollar.

Piedmont Lithium: hofleverancier van Tesla

Piedmont Lithium is een Australisch mijnbouwconcern dat lithium wint in North Carolina. Ook dit aandeel koerst lager, maar Piedmont heeft wel veel terrein teruggewonnen met een sterke rally. Sinds januari is de koers van het aandeel met 37% gestegen. Daardoor noteert het aandeel nu minder dan 2% lager dan 12 maanden geleden.

In dat opzicht staat het er momenteel beter voor dan veel van zijn sectorgenoten. De rally is uitzonderlijk, want short seller Blue Orca Capital kwam met een kritisch rapport waarin het beweerde dat de mijnlicenties in Ghana door corruptie waren verkregen.

Beleggers en analisten lijken het rapport evenwel te negeren en focussen meer op de overeenkomst die Piedmont heeft gesloten met Tesla.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront