Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Toenemende stress rondom schuldenplafond: komt er een deal?

Toenemende stress rondom schuldenplafond: komt er een deal?

Het naderende schuldenplafond in de Verenigde Staten zet beleggers al een poosje op scherp.

Officieel werd de grens aan de staatsschuld in januari al bereikt, maar door verschillende constructies konden de Verenigde Staten nog even vooruit. Nu richt Wall Street zich voornamelijk op de potentiële X Date: de dag waarop de Amerikaanse regering aangeeft niet langer aan haar verplichtingen te kunnen voldoen. Hoewel de exacte datum nog onzeker is, wordt er nu gesproken van 8 juni. 

Er lijkt echter licht te zijn aan het eind van de tunnel: afgelopen nacht rapporteerde Bloomberg dat onderhandelaars van de Republikeinen en het Witte Huis dichter bij een akkoord zijn gekomen.

De meeste financiële analisten blijven terughoudend als het gaat om politieke akkoorden, vooral gezien de grillige aard van de Amerikaanse politiek in de afgelopen jaren. Toch klinkt in hun opinies vooral optimisme door. Bijna alle market watchers zijn het over één ding eens: het wordt krap, maar die deal komt er.

Wall Street draagt z’n steentje bij

Grootbank JP Morgan bereidt zich desondanks nog steeds voor op het ergste. CEO Jamie Dimon meldde in een interview met Bloomberg TV dat de bank zich met een wekelijkse "war room" voorbereidt op mogelijke wanbetaling. Als de X Date dichterbij komt zullen deze vergaderingen zelfs driemaal daags plaatsvinden. 

Dimon waarschuwt Wall Street voor de gevolgen als de Verenigde Staten niet aan zijn schulden kan voldoen, aangezien dit invloed heeft op contracten, onderpanden, clearinghuizen en klanten van de bank. Ook Jane Fraser, CEO van CitiGroup, spreekt haar zorgen uit. Hoewel ze niet spreekt van een wereldwijde financiële crisis, verwacht ze wel onrust op de markten.

Op het Qatar Economic Forum klonk Kristalina Georgieva, directeur van het IMF, optimistisch. Ze heeft hoop dat de Verenigde Staten de impasse in de onderhandelingen zullen doorbreken om een default te voorkomen. "De geschiedenis leert ons dat de Verenigde Staten altijd worstelen met het idee van wanbetaling, maar wanneer de klok op tien voor twaalf staat, wordt het opgelost. Ik ben er zeker van dat het deze keer ook zo zal gaan", aldus Georgieva.

Ook kredietbeoordelaars houden een schuin oog op de ontwikkelingen in Washington. Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody's, gaf in januari al aan dat een akkoord na veel discussie in lijn zou zijn met de historie van overeenkomsten over het schuldenplafond. Bij Standard & Poor's zijn ze ook van mening dat een last-minute compromis waarschijnlijk is, maar dat het risico op technische wanbetaling is toegenomen.

‘Politici dansen langs het ravijn’

Hoewel verder van huis, volgt ook de Nederlandse financiële wereld de ontwikkelingen op de voet. Corné van Zeijl schrijft in zijn column voor het Financieele Dagblad dat er waarschijnlijk een oplossing komt, maar dat het politieke klimaat momenteel uitdagender is dan ooit tevoren. “Sinds 1960 heeft men al 87 keer zijn hoofd gestoten tegen dit plafond. En uiteindelijk kwam men er altijd uit. […] nu lijken aandelenbeleggers zich er geen enkele zorgen over te maken. Intussen dansen de politici onbezorgd als idioten langs het ravijn. Het gaat goed, totdat ze erin vallen.”

Het ING Investment Office heeft een vergelijkbaar standpunt. Hoewel betrokken partijen in de VS veel lawaai maken en grote problemen voorspellen als er geen snelle verhoging komt van het schuldenplafond, vermoedt ING, op basis van de geschiedenis, dat er ook deze keer een oplossing komt. Analist Niels Koerts van beleggersplatform IEX verwacht eveneens dat het gesteggel rond het schuldenplafond voor de markt uiteindelijk geen grote gevolgen zal hebben.

ABN Amro-CIO Erik Joly is minder optimistisch: "De Republikeinen en Democraten staan nu meer dan ooit lijnrecht tegenover elkaar. Beide partijen willen het plafond verhogen, maar de Democraten willen een besparing van 3 biljoen dollar niet koppelen aan een verhoging van het schuldenplafond. Volgens de Republikeinen zijn die twee zaken onlosmakelijk verbonden. De vraag is dus: wie zal als eerste toegeven? Daarnaast mogen we niet vergeten dat beide partijen al met de volgende presidentsverkiezingen in hun achterhoofd zitten.”

Nu de onderhandelaars steeds dichter bij elkaar komen, lijken de optimisten hun gelijk te gaan halen. De vraag blijft: wanneer komt Washington tot een definitief akkoord?

En wat vindt de markt?

De onderhandelingen over het Amerikaanse schuldenplafond worden door de markt behandeld als een non-event en het meest recente nieuws in aanmerking genomen lijkt de markt gelijk te hebben. Er zijn echter enkele trends te zien in de markt voor kortetermijnobligaties: fondsbeheerders vermijden obligaties die in juni aflopen, vanwege een reëel risico op wanbetaling. 

Aan de andere kant wordt de kans op langdurige wanbetaling door de Verenigde Staten als extreem laag beschouwd, met hogere prijzen voor obligaties die in augustus en september aflopen. 

Hoewel er enige bezorgdheid is, schat de markt voor Credit Default Swaps, een vorm van verzekeringen tegen faillissement, de situatie in als minder risicovol dan in 2011, tijdens de vorige schuldplafond-crisis. Hoewel de kans op wanbetaling dit jaar is gestegen, ligt deze nog steeds op een relatief laag niveau van ongeveer 3,5%. Kortom, de markt schaart zich aan de zijde van de meerderheid van de experts: ja, er zijn zorgen, maar het lijkt met een sisser te gaan aflopen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht