Nieuwe tarieven Damrak fnuiken handel in kleine aandelen
4 november 2010, 9:45 uur | FD.nl

Door: Maarten Hartog
Heeft Euronext nog wel oog voor Smallcaps? De nieuwe tarieven van Euronext zet de handel in kleine aandelen op het Damrak onder druk


Volgens voormalig bestuursvoorzitter Jan Kalff van ABN Amro is de financiële crisis ontstaan door het kortetermijndenken van aandeelhouders, en bestuurders die het hen te gemakkelijk naar de zin hebben gemaakt.

Er zijn wel meer oorzaken aan te wijzen voor de crisis, maar Kalff wijst er terecht op dat het de beurswereld vaak ontbreekt aan een visie voor de lange termijn. Helaas geldt dat ook voor de effectenbeurs zelf.

Nieuwe tarieven NYSE Euronext

Onlangs maakte NYSE Euronext nieuwe tarieven voor de handel in aandelen bekend. Hierbij bleek dat de handel in grote, veel verhandelde aandelen (lees: de AEX- en AMX-fondsen) goedkoper wordt. Tegelijkertijd gaan beleggers die willen investeren in de minder verhandelde, kleinere aandelen per transactie € 0,50 tot 0,80 meer betalen. Dit is een kortzichtig besluit dat de diversiteit op het Damrak onder druk zet.

Natuurlijk is Euronext een commercieel bedrijf dat moet concurreren met alternatieve handelsplatformen als Bats en Chi-X, die de handel in courante aandelen vaak goedkoper aanbieden. Het marktaandeel van Euronext staat dus onder druk en een verlaging van de tarieven ligt daarom voor de hand. Het is echter onnodig en kwalijk dat men tegelijkertijd de tarieven voor smallcaps opschroeft. De beurs dient, als bieder van de kapitaalmarkt, zo gunstig mogelijke condities te scheppen voor alle bedrijven, niet alleen voor de grote.

Euronext Amsterdam

Voorafgaand aan zijn benoeming gaf de nieuwe bestuursvoorzitter van Euronext Amsterdam, Cees Vermaas, in Het Financieele Dagblad aan zich te kunnen vinden in de typering ‘dat hij een betere gesprekspartner is voor elektronische handelshuizen’. Dat blijkt. Onder leiding van Vermaas probeert de beurs de volumes op de AEX en de AMX te verhogen. En omdat de handel door computers – goed voor het merendeel van de hedendaagse handel – vooral op volume reageert, wordt het verschil met de lokale fondsen alleen maar groter. Het wordt voor hen dus steeds moeilijker om door te stoten naar de AMX of AEX. Daarmee lijkt het er op dat de beurs kwantiteit verkiest boven kwaliteit. Een kortetermijnbesluit dat uiteindelijk slecht zal uitpakken voor zowel beleggers als bedrijven.

Beleggers die investeren in de kleine, maar fijne aandelen zullen zich wellicht niet laten afschrikken door de hogere tarieven. Maar de handel wordt er niet aantrekkelijker op en het zal de toch al onder druk staande liquiditeit zeker niet ten goede komen. Met het oog op de lange termijn had Euronext ook deze tarieven moeten verlagen, of op zijn minst gelijk moeten houden.

Kosten beursnotering

Het signaal dat nu wordt afgegeven is niet alleen slecht voor beleggers, maar ook voor de bedrijven zelf. Een beursnotering brengt aanzienlijke kosten en verplichtingen met zich mee. Bedrijven doen dit dus alleen als het hen ook wat oplevert. De tariefsverhoging zal daarom niet alleen negatief uitpakken voor de genoteerde fondsen, ook bedrijven die een beursgang overwegen zullen zich nog een keer extra achter de oren krabben of de gang naar het Damrak wel lonend is.

De kans is daarom groot dat beleggers in de toekomst beduidend minder mogelijkheden zullen hebben om te kunnen beleggen in prachtige kleine bedrijven die Nederland rijk is. Deze zullen kiezen voor alternatieve manieren om in hun kapitaalbehoefte te voorzien en laten de beurs links liggen. En dat zal Euronext toch moeten zien te voorkomen.

Maarten Hartog is directeur/mede-eigenaar van Teslin Capital Management, dat belangen houdt in ongeveer 30 beursgenoteerde smallcaps. Met de fondsen Todlin, Midlin en Darlin selecteert Teslin kleine bedrijven om in te participeren. Teslin stelt zich hierbij op als een betrokken aandeelhouder met een langetermijnvisie.