Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Akzo Nobel NL0013267909

Laatste koers (eur)

62,280
  • Verschill

    -4,640 -6,93%
  • Volume

    2.114.227 Gem. (3M) 404,8K
  • Bied

    62,220  
  • Laat

    63,120  
+ Toevoegen aan watchlist

Oproep tot werkonderbreking bij AkzoNobel

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 4 mei 2012 15:44
    Oproep tot werkonderbreking bij AkzoNobel

    Gepubliceerd op 4 mei 2012 om 10:03 | Views: 323

    RIJSWIJK (AFN) - De vakbonden hebben vrijdag hun leden bij AkzoNobel opgeroepen om op 8, 10 en 14 mei het werk te onderbreken om een beter sociaal plan af te dwingen. Volgens bestuurder Ron Vos van FNV Bondgenoten biedt de directie van het concern vooral verslechteringen. ,,Deze worden vervolgens mooi verpakt onder het mom van 'inzetten op van werk naar werk'.''

    De bonden vrezen dat die aanpak vooral leidt tot lagere ontslagvergoedingen. Een lagere ontslagvergoeding (65 procent van het bedrag uit het oude sociaal plan) is voor hen alleen aanvaardbaar als sprake is van een nieuwe vaste baan, waarin 90 procent van het AkzoNobel-inkomen wordt verdiend.

    De oproep tot werkonderbrekingen wordt ook ondersteund door CNV Vakmensen, De Unie en VHP AkzoNobel. De werkonderbrekingen hebben als motto 'Veranderen ja, verslechteren nee'. Ze worden gehouden in de Akzo-vestigingen in Hengelo, Sassenheim en Deventer.

    Onredelijk

    AkzoNobel Nederland noemt de oproep van de bonden onredelijk. ,,We hebben voorstellen gedaan die bovengemiddeld goed zijn'', zegt directeur Gert van den Berg. Vijf ondernemingsraden zijn er inmiddels mee akkoord gegaan. ,,Maar de bonden blijven het afwijzen en roepen op tot acties die we in deze tijd echt niet kunnen gebruiken.''

    Bij AkzoNobel lopen diverse reorganisaties, waardoor zo'n 120 banen verloren gaan. De vakbonden houden er volgens Vos rekening mee dat dit aantal nog oploopt in de komende jaren.

    Te mager

    Het bestaande sociaal plan bij het chemieconcern liep eind vorig jaar af. De bonden hebben met de directie onderhandeld over nieuwe afspraken, maar het plan dat op tafel kwam vinden ze ,,te mager''.

    De bonden willen onder meer dat vacatures zo veel mogelijk worden ingevuld door personeel dat elders overtollig is geworden en een goed vangnet voor ouderen die niet meer aan de slag komen.

    Niet van deze tijd

    Volgens AkzoNobel is een inkomensgarantie voor ouderen vanaf 57 jaar, zoals de bonden willen, ,,totaal niet meer van deze tijd''. Het concern wil de garantie bieden van 59,5 jaar, inspelend op de opgeschoven pensioenleeftijd.

    Bij AkzoNobel Nederland werken zo'n 5000 mensen.
  2. forum rang 10 voda 4 mei 2012 15:45
    Akzo Nobel CEO: geen splitsing bij plannen in oktober - media


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Ton Buchner, de nieuwe chief executive van Akzo Nobel nv (AKZA.AE), zal bij de presentatie van zijn plannen met het verf- en chemieconcern geen verdere opsplitsing aankondigen, zegt hij vrijdag in een interview in het Financieele Dagblad.

    De net als opvolger van Hans Wijers aangetreden Buchner zegt te verwachten in oktober met zijn ideeen voor de strategie van Akzo Nobel naar buiten te treden.

    Volgens analisten zou de nieuwe topman kunnen concluderen dat activiteiten als de productie van zwembadchloor en zout niet bij de verven en coatings passen. "Ik vind het allebei hele mooie takken van sport", zegt hij hier echter over tegen het FD.

    De verliesgevende Amerikaanse decoratieve verfactiviteiten zijn zeker een punt van aandacht, aldus Buchner. Verder ligt de onder zijn voorganger ingezette reorganisatie, die het bedrijfsresultaat dit jaar met EUR200 miljoen moet stuwen, volgens hem op schema.


    Door Anton Reijinga; Dow Jones Nieuwsdienst; anton.reijinga@dowjones.com; +31-20-571 5213
  3. forum rang 10 voda 15 juni 2012 16:52
    Te weinig animo voor stakingen bij Akzo

    Gepubliceerd op 15 jun 2012 om 00:02 | Views: 429

    UTRECHT (AFN) - Bij AkzoNobel is nu, na eerdere werkonderbrekingen in mei, onvoldoende animo voor 24-uurstakingen om een beter sociaal plan af te dwingen. Dat heeft vakbondsbestuurder Ron Vos van FNV Bondgenoten donderdagavond na een vergadering met de leden bij het bedrijf geconcludeerd.

    De FNV-bond vindt met CNV Vakmensen, De Unie en VHP AkzoNobel dat de werkgever onvoldoende biedt aan mensen die de komende tijd ontslagen dreigen te worden. Zo zou AkzoNobel volgens de bonden meer kunnen doen om mensen aan ander werk te helpen. ,,Wij willen bijvoorbeeld dat Akzo mensen in dienst houdt en opleidt voor functies die misschien nu niet vacant zijn, maar over een jaar wel", aldus Vos.

    Er komt nu geen centraal sociaal plan volgens de FNV-bestuurder, omdat de bonden niet tekenen. Het bedrijf kan wel zaken doen met verschillende ondernemingsraden. ,,Hierdoor houden wij als vakbonden onze handen vrij als straks blijkt dat werknemers per vestiging toch beter willen, maar dan moeten ze daarvoor wel de mouwen willen opstropen'', aldus Vos.
3 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in