Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Akzo Nobel NL0013267909

Laatste koers (eur)

62,280
  • Verschill

    -4,640 -6,93%
  • Volume

    2.114.227 Gem. (3M) 404,8K
  • Bied

    62,220  
  • Laat

    63,120  
+ Toevoegen aan watchlist

FONDSEN UITGELICHT: Akzo Nobel en Imtech

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 14 december 2012 18:14
    FONDSEN UITGELICHT: Akzo Nobel en Imtech


    Door Robert van den Oever en Levien de Feijter

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST


    AMSTERDAM (Dow Jones)--In een week waarin Italie zich weer naar de voorgrond drong, door de dreigende terugkeer van Silvio Berlusconi, speelde op de achtergrond nog steeds de Amerikaanse fiscal cliff een rol, terwijl ook Griekenland en Spanje weer van zich lieten horen. Van de beursgenoteerde bedrijven in Amsterdam vielen vooral Akzo Nobel en Imtech op. Bij de verffabrikant keerde de CEO na een lang ziekteverlof weer sterk terug, terwijl de technisch dienstverlener wederom in korte tijd te maken kreeg met negatieve mediaberichten.


    AKZO NOBEL NEEMT EINDELIJK AFSCHEID VAN HOOFDPIJNDOSSIER


    Akzo Nobel (AKZA.AE) deed het op de valreep van de week goed om twee redenen. Ten eerste verkocht het zijn getroebleerde Amerikaanse verfdivisie aan zijn Amerikaanse concurrent PPG voor $1,05 miljard. De boekwinst van $875 miljoen zal Akzo aanwenden voor groei in markten met een hogere groei en om de schuld terug te brengen. Tweede is dat CEO Ton Buchner door het besluit om US Deco te verkopen aantoont dat hij er weer helemaal klaar voor is.

    Buchner was met ziekteverlof nadat hij begin september oververmoeid was geraakt. Een week geleden, op 7 december, hervatte hij zijn werk weer. Direct rekent hij af met Akzo's belangrijkste hoofdpijndossier. Al sinds Akzo de Amerikaanse verftak verwierf, als onderdeel van de overname van het Britse chemieconcern ICI in 2008, is deze een bleeder. De neergang van de Amerikaanse bouw- en huizenmarkt heeft de druk op het bedrijfsonderdeel nog extra versterkt.

    Buchner concludeert dat Akzo met zijn verf in de VS te klein is om te kunnen opboksen tegen concurrenten als PPG en Sherwin-Williams. Die zijn veel groter. Om de benodigde schaalgrootte te bewerkstelligen zou veel geld en managementaandacht nodig zijn, zei Buchner, en die geeft hij liever aan andere markten waar Akzo een gunstigere positie en betere vooruitzichten heeft.

    Buchner geeft er dus blijk van dat hij stevige maatregelen niet schuwt. Ook zijn optreden tegenover media en analisten vandaag was vertrouwenwekkend. "Ik ben weer helemaal fit en blij dat ik weer aan de slag ben", aldus de topman. Dat belooft wat voor de strategie update die Buchner in februari 2013 zal geven.

    Het aandeel Akzo profiteerde vrijdag maar al te graag met een winst van 7,1% op EUR48,70, waardoor de winst op weekbasis uitkwam op 8,2%.

    Door Robert van den Oever en Levien de Feijter; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; levien.defeijter@dowjones.com
1 Post
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in