Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Beursblik: prijzen basismetalen in de lift

(ABM FN-Dow Jones) De prijzen voor basismetalen stijgen dankzij het positieve economisch sentiment en bemoedigende signalen uit grote metaalverbruikende sectoren, maar zijn ook omgeven door aanzienlijke onzekerheden. Dit stelde sectoreconoom Casper Burgering van ABN AMRO donderdag in een rapport over industriële metalen.

Een gunstige ontwikkeling noemde Burgering dat de index voor het economisch sentiment in december het hoogste niveau in vijf jaar bereikte. Deze index is een goede indicator voor de economische activiteit in de eurozone en een dergelijke sterke toename biedt een goede basis voor 2017, aldus Burgering. De Chinese economie groeit bovendien verder in 2017, maar zal de ontwikkeling met een geleidelijke groeivertraging vasthouden. ABN AMRO gaan uit van een economische groei van 6,5 procent in 2017 en mikt op 6,0 procent in 2018.

Begin 2017 hielden basismetaalprijzen volgens de econoom hun opwaartse trend vast, terwijl de prijzen van de ruwe materialen voor het maken van staal (ijzererts, cokeskolen) terrein verloren.

In de aluminiummarkt blijft de vraag volgens Burgering gunstig, met name vanuit de bouw- en automotive sector. Het hoge aanbod dempt evenwel sterke prijsstijgingen. De koperprijs houdt zijn opwaartse trend ook vast, alhoewel de grilligheid in de voorraden een obstakel vormt, aldus ABN AMRO.

In de nikkelmarkt namen in de afgelopen twee maanden de voorraden toe, met zwakkere prijzen tot gevolg. ABN AMRO denkt dat voor nikkel een prijsstijging in het vat zit door het vooruitzicht van tekorten in 2017. Door de nog relatief hoge nikkelvoorraden en de onzekerheid over de vraag naar roestvast staal zal het groeitempo wel lager liggen.

De zinkprijs stijgt verder in 2017, gezien de negatieve marktbalans en het snelle herstel in de bouwsector wereldwijd, meende ABN AMRO.

Na de piek van juni 2015, namen de voorraden van alle basismetalen op de London Metal Exchange (LME) af en werd er tot en met december 2016 gemiddeld 19 procent uitgeleverd. De sterkste afname vond plaats in de aluminiumvoorraden. Deze trend werkt volgens Burgering positief door op het marktsentiment.

De afname van de LME voorraden houdt volgens Burgering verband met de hogere opslagpremies in opslaghuizen van LME en ook de toename van investeringsconstructies, waarbij metaal uit opslaghuizen van LME wordt gebruikt als onderpand. De daling van de voorraden heeft volgens de sectoreconoom van ABN AMRO derhalve weinig relatie met het daadwerkelijk eindverbruik en kan daarom een vertekenend beeld geven.


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AMG Critical Materials N.V. kopen verkopen
Aperam kopen verkopen
ArcelorMittal kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht