Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Brazilie vindt weg omhoog

(ABM FN) Brazilië heeft na tien kwartalen van krimp de weg omhoog vermoedelijk weer hervonden, maar het herstel zal langzaam verlopen. Dit verwachten economen van ABN AMRO.

"Het bruto binnenland product zal in het vierde kwartaal van 2016, cijfer wordt 7 maart gepubliceerd, zonder twijfel nog een krimp laten zien", aldus de economen. "Dit betekent ook een sterke negatieve overloop voor de groei in 2017", voegde de bank daaraan toe.

De gemiddelde groeiverwachting, zoals gepubliceerd door de centrale bank (Copom) voor 2017, bedraagt vooralsnog een half procent.

ABN AMRO schat de economische groei in 2017 nog altijd op 1 procent, en voor 2018 zal dit 3 procent zijn. Daarmee is de taxatie voor volgend jaar een procentpunt hoger dan waarop de bankeconomen aanvankelijk mikten.

De sterkere groei in 2018 is volgens ABN AMRO mede gebaseerd op een verdere daling van de rente, dankzij een gunstige inflatieontwikkeling. "We hebben onze inflatieverwachting neerwaarts bijgesteld. Wij verwachten dat de inflatie eind van het jaar daalt tot de centrale doelstelling van 4,5 procent en eind 2018 uitkomt op 4 procent."

De ramingen lagen op respectievelijk 5 en 4,5 procent. Door deze lagere inflatie is volgens de bank ook een sterkere renteverlaging mogelijk.

Risico's voor de Braziliaanse groei zijn volgens ABN AMRO onder meer de gevolgen van het beleid van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump en de onzekerheid van de uitkomst van het onderzoek lava jato naar grootschalige corruptie in het Zuid-Amerikaanse land.

Meevallers kunnen volgens de bank een voorspoediger verloop van het hervormingsproces zijn. "Verder lijkt Brazilië dankzij de sterke externe positie minder gevoelig voor de negatieve gevolgen van krappere financieringscondities dan sommige andere opkomende markten."

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AB InBev kopen verkopen
Heineken kopen verkopen
SBM Offshore kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht