Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Ackman neemt miljardenverlies op Valeant

(ABM FN-Dow Jones) Het Amerikaanse hedgefonds Pershing Square van Bill Ackman heeft zijn investering in de kwakkelende farmaceut Valeant Pharmaceuticals verkocht en nam daarmee een verlies van zo'n 4 miljard dollar, waarmee een eind komt aan een van de meest gekwelde hedgefondsendrama's in de geschiedenis.

Met de verkoop gooit Ackman, die het hedgefonds leidt, de handdoek in de ring na vergeefse pogingen om de slechtste investering uit zijn carrière te redden. 

Valeant, eens geliefd bij beleggers om zijn strategie om kleinere rivalen op te kopen en hun medicijnprijzen te verhogen, verloor in twee jaar tijd ruim 95 procent in waarde nadat twijfels rezen over de boekhoud- en handelspraktijken van het concern.

Het aandeel sloot maandag op 12,11 dollar, nadat Ackman ooit zei dat Valeant het nieuwe Berkshire Hathaway zou worden met een koers die kon oplopen tot liefst 330 dollar.

Tegen de slotkoers van maandag is het belang van 8 procent dat Ackman van de hand deed ongeveer 330 miljoen dollar waard, nadat het eerder nog 5 miljard dollar waard was. De winst van 2,2 miljard dollar die Ackman in 2014 maakte op zijn belang in Botox-fabrikant Allergan wordt door dit negatieve resultaat meer dan weggevaagd.

De Valeant-saga illustreert de risico's van de strategie van Ackman om slechts in een handvol bedrijven te beleggen. Hoewel zijn fondsen over de jaren substantiële rendementen hebben laten zien, is er kritiek op Ackman na een aantal veelbesproken flops.

Verliezen op de retailer J.C. Penney en een langlopende investering in een koersdaling van de maker van voedingssupplementen Herbalife hebben grote winsten op Canadian Pacific Railway en de ontwikkelaar van malls GGP deels tenietgedaan.

Nieuwe tegenslag

Het uitstappen van de grootste investeerder is een nieuwe tegenslag voor Valeant, dat probeert het vertrouwen van beleggers terug te winnen. Het bedrijf kampt met een schuldenlast van zo'n 30 miljard dollar en een groot aantal onderzoeken door officiële instanties. Het aandeel verloor maandag in de handel nabeurs 10 procent, nadat CNBC meldde dat Pershing Square zijn belang heeft verkocht. 

Ackman kwam tot de conclusie dat de verliezen niet meer konden worden teruggewonnen, zo meldde The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. De investering, ooit een van de grootste van het hedgefonds, nam nog slechts 3 procent van de portefeuille in beslag, maar kostte wel veel tijd en middelen.

Ackman werkte in 2014 samen met Valeant om een bod te doen op Botox-fabrikant Allergan van 46 miljard dollar, nadat hij eerst een groot belang in Allergan had genomen. Allergan sloeg het aanbod af en noemde het bedrijfsmodel van Valeant een "kaartenhuis". Het bedrijf liet zich uiteindelijk voor 66 miljard dollar overnemen door Actavis, waarmee Ackman en Valeant 2,6 miljard dollar winst boekten op het genomen belang in Allergan.

Vervolgens nam Ackman in 2015 een groot belang in Valeant zelf, in de hoop dat Valeant-topman Michael Pearson veel winst kon realiseren met de opkoopstrategie. 

De koers van Valeant steeg sterk, maar in het najaar verloren beleggers vertrouwen in het farmaceutische bedrijf, nadat een belegger die op een koersdaling speculeerde de aandacht vestigde op de kleine postorderapotheek Philidor, die de omzetcijfers van Valeant opkrikte met dubieuze verkooppraktijken. 

Begin 2016 besloot Ackman zijn belegging in Valeant te vergroten en trad de hedgefundmanager toe tot het bestuur. Het aandeel steeg, maar de resultaten bleven uit. Ook de plannen om het populaire medicijn Xifaxan te verkopen om de grote schuld te verlagen hebben nog niets opgeleverd. 

In maart schreef een analist van Wells Fargo dat "Valeant nog zwakker blijkt dan we al dachten" en dat er "meer twijfels dan ooit zijn over de toekomst van het bedrijf".

Ackman en Stephen Fraidin, de vicevoorzitter van Pershi ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Aandeelhouder Pershing Square hekelt gebrek aan transparantie
  2. Pershing Square neemt belang in Starbucks

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Pershing Square Holdings kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht