Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Zwaarder onderzoek naar fusie Essilor en Luxottica door Brussel

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie stelt een diepgaand onderzoek in naar de geplande fusie tussen Essilor en Luxottica, vanwege gerezen zorgen dat de fusie de concurrentie op de markt voor ooglenzen kan schaden. Brussel wil ook onderzoek doen naar de gevolgen voor de brillenmarkt.

"De helft van de Europeanen draagt een bril en we zullen bijna allemaal op een dag zichtcorrectie nodig hebben", stelde eurocommissaris Margrethe Vestager van mededingingszaken. "Daarom moeten we zorgvuldig beoordelen of de voorgestelde fusie zal leiden tot hogere prijzen of minder keuze voor opticiens en uiteindelijk voor consumenten."

De fusie zou twee leiders in de sector bijeen brengen.

Het Franse Essilor is zowel in Europa als wereldwijd de grootste leverancier van ooglenzen en het Italiaanse Luxottica is de grootste leverancier van brillen en zonnebrillen, zowel wereldwijd als in Europa, met bekende merken zoals Ray-Ban en Oakley in zijn portefeuille. 

De commissie is onder andere bezorgd dat het fusiebedrijf de sterke merken van Luxottica kan gebruiken om opticiens ervan te overtuigen om Essilor-lenzen te kopen en andere aanbieders van ooglenzen uit de markt te drukken. De commissie gaat onderzoeken of dit zou leiden tot minder keuze of hogere prijzen voor de klant.

Ook zou de sterke positie van Essilor op de ooglenzenmarkt ten koste kunnen gaan van de positie van rivalen van Luxottica op de brillenmarkt.

De twee bedrijven leveren de producten aan opticiens die ze vervolgens doorverkopen aan de klant.

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht