Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Braziliaanse autoriteit legt SBM Offshore schadeclaim op

(ABM FN-Dow Jones) De Braziliaanse Federal Audit Court (TCU) heeft goedkeuring gegeven aan een nieuwe clementieovereenkomst tussen SBM Offshore en de Braziliaanse autoriteiten, terwijl het Federaal Parket een schadeclaim heeft ingediend tegen het concern en een aantal personen. Dit meldde de oliedienstverlener vrijdag nabeurs.

De  TCU heeft de Braziliaanse autoriteiten en Petrobras toestemming gegeven om de clementieovereenkomst te ondertekenen.

De omvang van de schadeclaim wordt niet vermeld. Het bedrijf meldt wel dat de claim is ingediend tegen een Braziliaanse dochteronderneming en een aantal voormalige werknemers van het bedrijf. SBM Offshore meldde dat de claim betrekking heeft op de vermeende ongepaste verkooppraktijken voor 2012, die tevens onderdeel zijn van de clementieregeling.

De rechter die de zaak behandelt zal de kwestie nu moeten bekrachtigen.

In 2012 stak de smeergeldaffaire de kop op, waarbij SBM Offshore miljoenen aan steekpenningen betaalde om contracten te krijgen van staatsoliemaatschappij Petrobras. De Nederlandse dienstverlener aan de olie- en gassector startte een intern onderzoek. In 2014 trof SBM een schikking ter waarde van 240 miljoen dollar met de Nederlandse officier van justitie en recent werd een akkoord bereikt met de Amerikaanse justitie voor een bedrag van 238 miljoen dollar.

Om de kwestie in Brazilië te schikken reserveerde SBM in het verleden circa 280 miljoen dollar, om vervolgens geïnformeerd te worden dat deze zogenaamde "clementie-overeenkomst" met de Braziliaanse autoriteiten en het Braziliaanse concern Petrobras niet door de TCU werd geaccepteerd, waarna de betrokken partijen terugkeerden naar de onderhandelingstafel.

Het aandeel SBM Offshore sloot vrijdag op een rood Damrak 0,1 procent hoger op 15,00 euro.

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk
  2. Beursblik: Just Eat Takeaway en DPA op favorietenlijst Kempen

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SBM Offshore kopen verkopen