Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Stabiele winst voor Nationale Bank

(ABM FN) Nationale Bank heeft in 2017 een vrijwel stabiel resultaat geboekt, omdat hogere rentebaten grotendeels verdwenen in een grotere bijdrage aan de 'pooling' van het monetaire inkomen van de Europese Centrale Bank. Dat maakte de Belgische centrale bank woensdag nabeurs bekend.

De nettowinst bedroeg 633 miljoen euro, tegen 638 miljoen euro een jaar eerder.

De helft van de winst wordt gereserveerd, vanwege de risico's van het opkoopprogramma waarmee de Europese Centrale Bank de economie en inflatie in de eurozone stimuleert. De buffer stijgt hierdoor tot 5,8 miljard euro.

Het dividend voor aandeelhouders bedraagt 127,63 euro per aandeel, wat 9,3 procent minder is dan in 2016. Het zal op 22 mei worden uitgekeerd. Het winstsaldo van 265,3 miljoen euro wordt toegewezen aan de Staat.

De netto rentebaten stegen sterk, van 995 miljoen naar 1,285 miljard euro, mede doordat de bank meer obligaties opkocht in het kader van het opkoopprogramma. Ook werd er meer verdiend aan de negatieve depositorente die banken moeten betalen om overtollige contanten te stallen bij de centrale bank.

De Nationale Bank, die een speciale rol heeft in het Europese opkoopprogramma van bedrijfsobligaties, droeg daarom 208 miljoen euro extra bij aan het monetaire inkomen. Ook werd er 39 miljoen euro meer vennootschapsbelasting betaald.

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Monsterverlies voor Nationale Bank van België
  2. Nationale Bank vraagt gouverneur Wunsch tijdelijk aan te blijven

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
NBB kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht