Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Overnamespeculatie stijgt rond Accentis en Iep Invest

(ABM FN)Het aandeel Iep Invest ging dinsdagochtend tot 4 procent hoger en noteerde zo op een hoogste koers ooit.

Het aandeel steeg vermoedelijk nadat analist Bart Goemaere in het beursblad BeursTips de overnamespeculatie voor het aandeel aanwakkerde en opriep om niet in te gaan op een eventueel bod op dochter Accentis, eveneens in Brussel genoteerd.

Iep Invest is de holding boven de vastgoedmaatschappij Accentis die op de Brusselse beurs genoteerd is. In een analyse wees de analist erop dat er veel gebeurd is de laatste tijd rond deze twee aandelen, waardoor hij vermoedt dat hoofdaandeelhouder Gerard Cok op een beursexit broedt van één van de twee aandelen.

“Zo heeft Iep Invest vorige week het belang van hoofdaandeelhouder Joris Ide overgenomen, waardoor het bedrijf nu al 66,37 procent van de aandelen in handen heeft” ,aldus Goemaere. “Waarom Ide verkoopt moet u hem vragen, maar wat vooral belangrijk is, is dat Iep Invest Accentis nu koopt tegen een premie van ongeveer 10 procent tegen de huidige beurskoers”, constateerde Goemaere.

Iep Invest betaalt hierdoor de toekomstige boekwaarde van het aandeel en verkiest om liever de aandelen in te kopen tegen een prijs hoger dan de beurskoers dan dezelfde aandelen op de beurs langzaam in te kopen.

Beursexit

Om Accentis van de beurs te halen moet Iep Invest echter 95 procent van de aandelen in handen krijgen. Echter beweert de analist in een gesprek met ABM Financial News dat BeursTips al een belang groter dan 5 procent heeft verzameld, waardoor een beursexit van Accentis niet mogelijk is. “Misschien denkt Cok wel dat een beursexit zal lukken bij een bod van 0,055 euro, maar dat is buiten ons gerekend”, waarschuwde Goemaere.

Zo roept Goemaere op indien er een bod zou komen, om het been stijf te houden en er niet op in te gaan. “De correcte prijs voor een aandeel Accentis ligt rond de 0,07 euro per aandeel. Tegen elk bod dat niet aan deze prijs komt, zullen we ons verzetten”, aldus de analist.

Bij Iep Invest ligt de zaak anders. “Deze holding boven Accentis bevat tevens enkele schuldvorderingen op derden en een participatie in een Oostenrijks hotel waardoor de transparantie zoek is." Ook zullen veel aandeelhouders niet het onderste uit de kan willen halen, waardoor Goemaere bij een bod rond 10,70 euro per aandeel zich niet zal verzetten.

Het meest logische is voor referentieaandeelhouder Gerard Cok om heel de holdingstructuur op te rollen en eerst Iep Invest van de beurs te halen. Zo kan men Iep tegen een gunstige waardering van de beurs halen en kan men daarna zich op Accentis focussen.

“Indien men het andersom doet, zal eerst de waarde van Iep Invest stijgen als holding, waardoor Cok later meer moet betalen om Iep Invest van de beurs te halen. Op deze manier moet Cok geen twee keer in de buidel tasten”, aldus Goemaere.

Beleggers die meer dan 10 miljoen aandelen Accentis hebben roept Goemaere op om contact met hem op te nemen. 

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Accentis kopen verkopen
Iep Invest kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht