Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
VS werken aan verdere beperking chiptechnologie China

VS werken aan verdere beperking chiptechnologie China

(ABM FN-Dow Jones) De regering van president Donald Trump overweegt nieuwe handelsrestricties voor China om het gebruik van Amerikaanse apparatuur voor het maken van halfgeleiders te beperken. Dat schrijft The Wall Street Journal maandag.

De Amerikanen willen dat de Chinezen geen toegang meer hebben tot belangrijke halfgeleidertechnologie, meldt de zakenkrant op basis van anonieme bronnen.

Het ministerie van handel zou werken aan een wijziging van de zogenaamde foreign direct product rule, die buitenlandse bedrijven beperkt in het gebruik van Amerikaanse technologie voor militaire zaken of zaken van nationale veiligheid.

Met de aangepaste regels zou het ministerie kunnen eisen dat fabrikanten van halfgeleiders wereldwijd een vergunning nodig hebben, als ze met Amerikaanse apparatuur microchips willen maken voor het Chinese Huawei Technologies, aldus de zakenkrant.

De stap moet de technologische vooruitgang van China afremmen, maar kan ook de aanvoerketen voor halfgeleiders wereldwijd verstoren, en ten koste gaan van groei van veel Amerikaanse bedrijven.

Volgens een van de bronnen van de krant willen de Amerikanen ook niet dat andere fabrikanten buiten de VS iets maken voor Huawei. Dat kan slecht nieuws zijn voor Nederlandse bedrijven die op dit vlak actief zijn.

Momenteel heeft ASML al moeite met het verkrijgen van een nieuwe exportvergunning voor China. Het uitblijven van deze vergunning zou het gevolg zijn van zware Amerikaanse druk op Den Haag.

ASML stond maandag 1,6 procent lager op 288 euro. ASMI daalde 3 procent en Besi verloor 2,8 procent. Melexis daalde 2,1 procent.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASMI kopen verkopen
ASML kopen verkopen
BESI kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht